ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Γιατί Φοράς Κλουβί
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000003

Στίχοι-Eρμηνεία: Ν. Άσιμος

Νικόλας Άσιμος
Γιατί Φοράς Κλουβί
Tου Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το «Γιατί φοράς κλουβί;» είναι μια ρητορική ερώτηση που ο Άσιμος θα μπορούσε να απευθύνει στους ανυποψίαστους περαστικούς στους δρόμους και τις πλατείες των Εξαρχείων, μαζί με το «Γιατί πατάς τις κάλτσες σου;» όπως και τη διαπίστωση «φοράω δύο γραβάτες, είμαι πιο κύριος από σένα».

Η δεύτερη αυτή κασέτα της σειράς «Τριπλή Κασέτα Μπελά Με Χωρίς Ταμπέλα»  περιέχει μόνο επτά κομμάτια, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα μακρόσυρτων εκτελέσεων των τραγουδιών «Της κωλοφωτιάς», «Μαραθωνοδρόμος» και «Της επανάστασης». Οι απλές ενορχηστρώσεις, που περιλαμβάνουν συχνά μεγάλους σε διάρκεια -ενίοτε πρόχειρους- αυτοσχεδιασμούς ή «γρατζουνίσματα» με κιθάρα, μπουζούκι και καζού, έχουν την τιμητική τους εδώ. Αυτό δεν εμποδίζει βέβαια την παρουσία δυνατών συνθέσεων: οι πρώτες εκτελέσεις για δυο από τα σημαντικότερα τραγούδια του Άσιμου («Της επανάστασης», «Με μπαταρία»), βρίσκονται σε αυτή τη συλλογή.

Το «Μόρο» είναι το πιο «πολιτικό» κομμάτι της κασέτας, με ανελέητη κριτική προς τη στάση της εξουσίας απέναντι στους επαναστάτες της εποχής (υπάρχει αναφορά και στο θάνατο των Μπάαντερ και Μάινχοφ στα λευκά κελιά), χωρίς βέβαια από την κριτική αυτή να ξεφεύγει και η Αριστερά, από την οποία ο Άσιμος είχε από καιρό αποστασιοποιηθεί.

Δυστυχώς σε γενικές γραμμές οι συνθέσεις κινούνται σε πολύ ρηχά νερά, ενώ υπονομεύονται από τις απλοϊκές ενορχηστρώσεις και την έλλειψη μέσων κατά την ηχογράφηση. «Τόσο ΞΕΡΑΜΕ, τόσο ΠΑΙΖΑΜΕ» γράφει στο χειροποίητο εξώφυλλο ο Άσιμος και το αποτέλεσμα του Γιατί Φοράς Κλουβί δικαιώνει απόλυτα αυτή την περιγραφή.

  1. Της Κωλοφωτιάς    
  2. Της Επανάστασης     
  3. Χαμογέλα      
  4. Με Μπαταρία
  5. Μόρο
  6. Μαραθωνοδρόμος (Στίχοι: Αργύρης Μαρνέρος)
  7. Ιδιαίτερος Χαβάς

LOGIN