ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Γράμματα Από Τη Γερμανία
Χρονολογία: 1975
Εταιρεία: 1975

Στίχοι: Φ. Λάδης

Eρμηνεία: Γ. Ζωγράφος, Ά. Βίσση, Γ.Θωμόπουλος.

Mια δεύτερη εκδοχή του δίσκου ήρθε επίσης το 1975 από τη LYRA, με ερμηνευτές τους Αφροδίτη Μάνου, Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Συρρή. Την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ ο δίσκος περιλάμβανε επίσης το «Ήρθαν κάτι στρατηγοί».

Μίκης Θεοδωράκης
Γράμματα Από Τη Γερμανία
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Σύντομα σε διάρκεια και με μουσικές που κινούνται σε λιμνάζοντα λαϊκά ύδατα, τα Γράμματα Από Τη Γερμανία έμειναν στο ράφι για εννέα χρόνια. Γραμμένα στα 1966, παρουσιάστηκαν την ίδια χρονιά στη μπουάτ «Εσπερίδες» και στο θέατρο Λυκαβηττού αλλά σκόνταψαν στη λογοκρισία, για να εκδοθούν τελικά το 1975.

Το βασικό ενδιαφέρον του δίσκου, έγκειται στον ρεαλιστικό τρόπο που προσεγγίζει το θέμα των Ελλήνων μεταναστών. Με στίχους όπως το «μια ξανθιά απ’ το Βισμπάντεν/ τους Ρωμιούς τους αγαπάει/ γιατί ξέρουν στο κρεβάτι/ να ‘ναι ντούροι και βαρβάτοι» ή το «Ο Μήτσος το καλό παιδί/κρυφά πουλάει μαύρη», ο Φώντας Λάδης βλέπει έναν άλλο δρόμο στο τραγούδι της ξενιτιάς, στρέφοντας το βλέμμα του όχι στον πόνο τον αβάσταχτο, αλλά σε καθημερινές ιστορίες και εικόνες. Πέραν της λογοκρισίας των αστυνομικών βέβαια, ο Θεοδωράκης είχε να αντιμετωπίσει εδώ και τη λογοκρισία των συντηρητικών ακροατών, οι οποίοι δεν δέχτηκαν ότι ο συνθέτης της Ρωμιοσύνης και του Άξιον Εστί μπορούσε να έχει τέτοιες πεζές αναφορές στα τραγούδια του.

Αντίθετα με τη στιχουργική του τόλμη, μουσικά ο δίσκος είναι «δειλός» και ανέμπνευστος. Συμπαθητικά τραγούδια υπάρχουν, όπως το μελαγχολικό «Χτες τ’ απόγευμα στο Άαχεν», με μια εξαιρετική Άννα Βίσση στο ξεκίνημά της και το «Βγήκε η ζωή μας στο σφυρί». Σε γενικές γραμμές όμως οι συνθέσεις είναι αδιάφορες, τραγούδια όπως το «Χτες στη Βίλεμ Στράσε» ή το «Εμείς οι Έλληνες εργάτες» δεν σε παρακινούν να τα ακούσεις δεύτερη φορά, ενώ οι άντρες ερμηνευτές αδυνατούν να δώσουν το κάτι παραπάνω. Έτσι, ο δίσκος χάνει το στοίχημα, έστω κι αν η θεματολογία του τον διατηρεί επίκαιρο.

1. Γεια Σου Μάνα Γεια Σου Στράτο
2. Κίνησε Ο Μάης Για Ναρθεί
3. Χτες Τ' Απόγεμα Στο Άαχεν
4. Σούστειλα Δυο Τρεις Στυλούς
5. Ο Μήτσος Απ' Τα Φάρσαλα
6. Μια Ξανθιά Απ' Το Βισμπάντεν
7. Στο Καφενείο "Ελληνικόν"
8. Έστειλα Στο Κόμμα
9. Ένα Δάσος Κλάρες
10. Βιλεμ Στράσε
11. Βγήκ' Η Ζωή Μας Στο Σφυρί
12. Έλληνες Τούρκοι Κι Ιταλοί
13. Εμείς Οι Έλληνες Εργάτες

LOGIN