ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Γράμματα Στην Αγαπημένη
Χρονολογία: 1983
Εταιρεία: MINOS

Ποίηση: Ν. Χικμέτ

Eρμηνεία: Μ. Λοΐζος.

Μάνος Λοΐζος
Γράμματα Στην Αγαπημένη
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το να κρίνεις έναν δίσκο από τα demo του είναι επιπόλαιο. Όμως τα Γράμματα στην Αγαπημένη, που κυκλοφόρησαν έναν χρόνο μετά το θάνατο του Μάνου Λοΐζου χωρίς να ηχογραφηθούν ποτέ επίσημα, έχουν μια ξεχωριστή αξία ακόμα και σε αυτά τα «σκιτσαρίσματά» τους, που τραγουδήθηκαν από τον ίδιο.

Τα ποιήματα του Τούρκου Ναζίμ Χικμέτ σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου ξεκίνησαν να μελοποιούνται ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με τον μη έμμετρο χαρακτήρα τους να οδηγεί το συνθέτη στις πιο ελεύθερες μελωδίες αναπτύξεις της καριέρας του. Συνδυάζοντας το ερωτικό με το αγωνιστικό στοιχείο σε υψηλής αλλά όχι υπερβάλλουσας ευαισθησίας στίχους, περικλείουν όλη την ουσία της καλλιτεχνικής υπόστασης του Λοΐζου, που άλλωστε θεωρούσε τις μελοποιήσεις αυτές έργο ζωής. Η κλασική κιθάρα του, που σηκώνει σχεδόν μόνη το βάρος της ποίησης, αλλά και οι αργοί ρυθμοί, από ένα σημείο και μετά κουράζουν τον ακροατή. Οι συνθέσεις όμως είναι υψηλού επιπέδου και κομμάτια όπως το «Για τη ζωή» ή το «Λίγα γαρούφαλλα» αποτελούν σημαντικές καταθέσεις στο έργο του συνθέτη.

Ο δίσκος δεν έλαβε ποτέ τη θέση που του αξίζει στις μεγάλες στιγμές της μελοποιημένης ποίησης, αποτελώντας μέχρι σήμερα ένα κρυμμένο μυστικό μυημένων ακροατών, με μια αίσθηση ανεκπλήρωτου.

1. Μονάκριβή Μου
2. Για Τη Ζωή
3. Το Δίχτυ
4. Απερίγραπτη Λένε
5. Στηθάγχη
6. Κατά Τις Λάμψεις Πέρα
7. Χλιαροί Και Παλλόμενοι
8. Λίγα Γαρούφαλλα
9. Όπως Ο Κερέμ
10. Τι Όμορφο Πούναι Να Σε Συλλογιέμαι
11. Αν Με τη Μεσολάβηση
12. Η Ποιο Όμορφη Θάλλασα
13. Ένα Κρεβάτι Εκστρατείας
14. Ο Άνεμος Κυλάει

LOGIN