ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Γυναικολογίες
Χρονολογία: 2004
Εταιρεία: MINOS

Ημισκούμπρια
Γυναικολογίες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 2004 ο Μιθριδάτης βάφει τα μαλλιά του κόκκινα και ο Μεντζέλος κίτρινα. Σε σχέση με hip hop σχήματα όπως oι Goin’ Through, που σε παράλληλο χρόνο γεύονται την επιτυχία, τα Ημισκούμπρια είναι περισσότερο cult φιγούρες παρά μάγκες τις πιάτσας, με την ακίνδυνη τρέλα τους να προσαρμόζεται χαριτωμένα στην εποχή των ringtones, του MAD και του «η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική», χωρίς να μπαίνει στις μεγάλες πίστες.

Μετά από τρία χρόνια δισκογραφικής απουσίας, οι Γυναικολογίες διαφημίζονται ως «ένας δίσκος αφιερωμένος στις γυναίκες» - και κυκλοφορούν σε μια εποχή που το να κάνεις λίγο πλάκα με τα στερεότυπα (εισάγοντας στοιχεία αυτοσαρκασμού), δεν σε έστελνε απαραίτητα στην ηλεκτρική καρέκλα. Η δισκογραφική στέγη που παρέχει η EMI απαιτεί ως αντάλλαγμα ένα μεγάλο hit - και τα Ημισκούμπρια το πετυχαίνουν με το πολύ καλό “Greek Lover (Yes Hello)”. Η διασκευή στο ξεχασμένο «Σεξ» του Κραουνάκη είναι επίσης πετυχημένη, το εισαγωγικό «Υπόθετο» τα λέει ωραία, ομοίως και το «Είναι μόνο εκλογές», το «Aμερικάνα» έχει κέφι και στον «Χαζομπαμπά» διακρίνεται ένας συναισθηματισμός από πλευράς Μετζέλου που ποτέ ξανά στην ιστορία του γκρουπ δεν βγήκε τόσο μπροστά.

Στα υπόλοιπα κομμάτια, η θεματολογία στερείται πρωτοτυπίας και τα ρεφρέν (διαχρονικά αδύνατο σημείο του γκρουπ) δεν αποτυπώνονται στο μυαλό. Επιπλέον, τα 77 λεπτά διάρκειας κουράζουν ακόμα και τον πιο ένθερμο φαν. Παρ’ ολ’ αυτά, οι Γυναικολογίες είναι ένα άλμπουμ ποπ λογικής που διαθέτει αρκετά highlights ώστε να θεωρηθεί επιτυχημένο. «Αιώνες ραπάρω/ πάντα κάποιος μου τη λέει/ μα εγώ σαν Frank Sinatra/ I did it my way» φωνάζει ο Δημήτρης Μετζέλος στο πρώτο κομμάτι – και εδώ που τα λέμε έχει δίκιο.

 1. Το Υπόθετο (Intro)
 2. Γυναίκες-Γυναίκες
 3. Τέλειωσε Η Μπαταρία (feat. Πάμελα)
 4. Το Sex
 5. Greek Lover (Yes Hello)
 6. Αμερικάνα
 7. Ο Δικός Σου D.J.
 8. Backstage (Skit)
 9. Το Σημείο G
 10. Zήλια-ζήλια
 11. Χαζομπαμπάς
 12. Το Κορίτσι Του Μπαρ
 13. Μαίρη
 14. Ομορφάνδρας Ωσάν…
 15. Η Πειρατεία Σκοτώνει (Skit)
 16. Ήπια 15
 17. Χαζομπαμπάς (Latin Jazz Mix) (feat. Etsi De)
 18. Δημιουργία (Outro)
 19. Είναι Μόνο Εκλογές
 20. Το Πήραμε

LOGIN