ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Γύρω Μου Κι Εντός
Χρονολογία: 2003
Εταιρεία: POLYMUSIC

Μουσική: Μ. Νικολούδης, Μ. Κουμπιός

Στίχοι: Φ. Καβαδάς, Γ. Κουγιούλης, Μ. Νικολούδης, Σ. Μαυροειδή-Παπαδάκη, Δ. Καψάλης, Μ. Κουμπιός, Μ. Γαλιάτσος, Ν. Γαλανιάδης, Γ. Κοροπούλης, Μ. Στρίγγου.

Σημείωση: 11 από τα τραγούδια αυτού του δίσκου, με την προσθήκη τριών ακόμα από το ντεμπούτο άλμπουμ του ερμηνευτή Θεόδωρου Καρέλλα Αλήθειες Και Μύθοι (Polymusic, 2005), αποτέλεσαν το άλμπουμ-επανέκδοση Νύχτα Στο Αιγαίο (Polymusic, 2006).

Γιάννης Χαρούλης
Γύρω Μου Κι Εντός
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στις 16 Ιουλίου 2002, σε μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη που διοργανώνει το περιοδικό Δίφωνο στον Λυκαβηττό, κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό ένας 20χρονος ερμηνευτής από την Κρήτη. Ονομάζεται Γιάννης Χαρούλης και κερδίζει τις εντυπώσεις με τη χροιά της φωνής του που θυμίζει έντονα εκείνη του Αρχάγγελου της Κρήτης, αλλά και με την ωριμότητα και δύναμη της ερμηνείας του. Ο τότε διευθυντής του περιοδικού Μιχάλης Κουμπιός δράττεται της ευκαιρίας, και οργανώνει την παραγωγή του πρώτου του δίσκου.

Το Μέσα Μου Κι Εντός είναι στην ουσία ένας δίσκος του συνθέτη Μιχάλη Νικολούδη, με ερμηνευτή τον Χαρούλη. Ένας δίσκος που προσπαθεί να στήσει τον ερμηνευτή μέσα σε ένα σκηνικό που ποντάρει στο θυμικό του ακροατή, πατώντας στην προαναφερθείσα καραμπινάτη ομοιότητα. Κάτι τέτοιο γίνεται σαφές από τον πρώτο στίχο που ακούγεται ("Παλιό τραγούδι κι άγιασε απ’ το πολύ το δάκρυ”) και δεν ανατρέπεται πουθενά στη συνέχεια - εκτός ίσως από τη στιγμή που το κλίμα γέρνει προς το στιλ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου (“Σάββατο Βράδυ”).

«Έντεχνες» μελωδίες περιορισμένης εμβέλειας, παρωχημένοι φυσιολατρικοί στίχοι και μια εσάνς ethnic/new age στον ήχο, σχηματίζουν ένα πλαίσιο που κάνει το άλμπουμ να ακούγεται παλιακό ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής του, και να αποτελεί τυπικό δείγμα της παρακμής του «έντεχνου» κατά τη δεκαετία των ‘00s. Ο Γιάννης Χαρούλης δεν έχει πρόβλημα να βρει θέση στο κάδρο, όμως αναγκαστικά αυτή τον καταδικάζει, δεδομένης και της απειρίας του, σε έναν ρόλο που απέχει παρασάγγας από οποιαδήποτε απόπειρα ανίχνευσης μιας δικής του ταυτότητας.

Ο δίσκος έβγαλε βεβαίως μια ραδιοφωνική επιτυχία (“Έλα Πάρε Με”), και είχε μερικά ακόμα συμπαθητικά τραγούδια (“Ανταπόκριση”, “Χαμηλοί Χαρταετοί”). Δεν κατάφερε όμως να παρουσιάσει με την κατάλλη φροντίδα ένα νέο ταλέντο. Η άρνηση όλων των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών της εποχής να αναλάβουν την έκδοσή του μοιάζει δικαιολογημένη εξαιτίας αυτής ακριβώς της ανεπάρκειας, εγείρει όμως και αμφιβολίες για την ικανότητά τους να «μυριστούν» την επιτυχία που ακολούθησε στα επόμενα χρόνια.

 1. Παλιό Τραγούδι
 2. Ανταπόκριση (feat. Αναστασία Μουτσάτσου)
 3. Απόψε Θέλω Να Μεθύσω
 4. Νύχτα Στο Αιγαίο
 5. Μια Φίλη (feat. Αναστασία Μουτσάτσου)
 6. Θάλασσα Γυαλί
 7. Χαμηλοί Χαρταετοί
 8. Τραγουδώ Βαθιά Μου
 9. Έλα Πάρε Με
 10. Σε Μια Νύχτα
 11. Σάββατο Βράδυ
 12. Στους Ουρανούς
 13. Κοιμήσου Φεγγαρένια Μου

LOGIN