ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Happy Day
Χρονολογία: 1976
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Happy Day
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Γράφοντας μουσική για την ταινία Happy Day του Παντελή Βούλγαρη, ο Διονύσης Σαββόπουλος καταπιάστηκε με τους εξόριστους της Μακρονήσου και της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Ελεύθερος στο να πειραματιστεί όσο ήθελε, συγκέντρωσε ετερόκλητες μουσικές, όπως ετερόκλητα ήταν και τα ακούσματα των ανθρώπων που έμεναν ως κρατούμενοι στο νησί.

Με το ροκ να απουσιάζει πλήρως, ρυθμούς νησιώτικους, περάσματα ελαφράς μουσικής, φυσικούς θορύβους, χορωδιακά μέρη και παραφωνίες, ο Σαββόπουλος χτίζει ένα αλλόκοτο μουσικό κολάζ χωρίς αυστηρή συνοχή. Δανείζεται στιχάκια από το περιοδικό της Μακρονήσου «Ο Σκαπανεύς», μελοποιεί ποίηση του Ορέστη Λιάσκου (στο πολύ καλό «Νινόν») και γράφει δικά του λόγια για τις δύο κορυφώσεις του δίσκου: Τον «Λαϊκό τραγουδιστή» (με τη φωνή του Μιχάλη Μενιδιάτη) και το «Σχόλιο», που εμπεριέχει όλη την ουσία του εγχειρήματος και είναι ένα από τα καλά τραγούδια του Σαββόπουλου, το οποίο δεν ακούστηκε όσο θα του άξιζε.

Ως σύνολο, το σάουντρακ του Happy Day είναι άνισο και ολίγον τι ακαταλαβίστικο. Το χάος του, όμως, είναι το χάος της μετεμφυλιακής Ελλάδας που αντηχεί ως το σήμερα.

1. Καλημέρα Σας
2. Λαϊκός Τραγουδιστής
3. Αέρας
4. Οργανάκια
5. Tableau Vivant
6. Σχόλιο
7. Χαμογελάστε
8. Φανφάρα
9. Νινόν
10. Τμήμα Ψυχαγωγίας
11. Χαράδρα
12. Έξοδος

LOGIN