ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

50
ratenow
Χαρούμενοι Στην Πόλη Των Τρελών
Χρονολογία: 2003
Εταιρεία: HARVEST/EMI

Μουσική: Μπ. Στόκας, Φ. Πλιάτσικας, Π. Σπυρόπουλος, Ν. Γιαννάτος, Μ. Ξυδούς, G. Gano, Μ. Γαβατζιδάκης, Β. Σπυρόπουλος, M. Jagger-K. Richards, Γ. Θεοδωρόπουλος.

Στίχοι: Φ. Πλιάτσικας, Μ. Ξυδούς, Μπ. Στόκας, Τ. Φασόης, Ι.Ν. Γρύπαρης, G. Gano, M. Jagger-K. Richards.

Πυξ Λαξ
Χαρούμενοι Στην Πόλη Των Τρελών
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο τελευταίο στούντιακό εγχείρημα της πρώτης φάσης τους, οι Πυξ Λαξ επιστρατεύουν διάσημους προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να φτιάξουν μια συλλογή τραγουδιών που να έχει πιθανότητες προσέγγισης των αγορών της Ευρώπης και της Αμερικής.

Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου αποτελούν μεταγλωττισμένες στα αγγλικά (από τον Τόλη Φασόη) εκδοχές των μεγάλων επιτυχιών του συγκροτήματος, όμως υπάρχουν και αρκετές νέες συνθέσεις. Υιοθετείται, επίσης, ένας πιο μοντέρνος και ραφιναρισμένος ήχος με χρήση και ηλεκτρονικών στοιχείων, ο οποίος παραπέμπει στο εναλλακτικό ροκ της εποχής.

Παρότι το όλο ηχογράφημα ακούγεται σε πρώτη ακρόαση πιο ζωντανό από όσα κυκλοφόρησαν οι Πυξ Λαξ τα προηγούμενα χρόνια, σαν άλμπουμ το Χαρούμενοι Στην Πόλη Των Τρελών δεν έχει συνοχή, ούτε σημαντικά πράγματα να πει. Με εξαίρεση το «Εμείς Κρασί Δεν Ήπιαμε» με τον Ψαραντώνη, το...εύρημα «Χαρούμενοι» που έγραψε ο Gordon Gano, το “This Joy” (remake του «Μια Συνουσία Μυστική», επίσης με τον Gano) και τον εύστοχο κοινωνικό σχολιασμό του Μάνου Ξυδούς στο «Τα Μάτια Μου Γι’ Αλλού», δεν ξεφεύγει ούτε εδώ το συγκρότημα από μια γραμμικότητα που οδηγεί σε αδιέξοδο. Έτσι, οι συμμετοχές του Eric Burdon, του Steve Wynn και του Marc Almond αποδεικνύονται άσφαιρες, ενώ ούτε η μετατροπή του “(I Can’t Get No) Satisfaction” σε μεσόρυθμη μπαλάντα λειτουργεί με τρόπο που να δικαιολογεί το εγχείρημα.

Παρότι γίνεται φανερή στο Χαρούμενοι Στην Πόλη Των Τρελών η πρόθεση των Πυξ Λαξ να ταρακουνήσουν τα πράγματα και να θέσουν στους εαυτούς τους μια νέα πρόκληση, το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν τους δικαιώνει, αλλά αποδεικνύεται μια μάλλον άχαρη «χειρονομία» τους.

 1. Ηχογραφία
 2. Στην Πόλη Των Τρελών
 3. Εμείς Κρασί Δεν Ήπιαμε (ερμηνεία Ψαραντώνης)
 4. Της Νύχτας Το Δοξάρι (συμμετέχει ο Ψαραντώνης)
 5. Someone Wrote “Save Me” On The Wall (ερμηνεία Eric Burdon)
 6. Χαρούμενοι (συμμετέχει ο Gordon Gano)
 7. Jellyfish (ερμηνεία Steve Wynn)
 8. “Φληπ Σάιτ Γιούροπ”
 9. All My Angels Falling (ερμηνεία Marc Almond)
 10. Αντίο Αγάπη Διχασμένη
 11. (I Can't Get No) Satisfaction (ερμηνεία Τόλης Φασόης)
 12. This Joy (ερμηνεία Gordon Gano)
 13. Τα Μάτια Μου Γι' Αλλού
 14. Those Familiar Dreams (ερμηνεία Μελίνα Τανάγρη)
 15. Αν Ακούς Απόψε

LOGIN