ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Η Ενοχή Των Αμνών
Χρονολογία: 2010
Εταιρεία: ΕΜΙ

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε αρχικά με την Ελευθεροτυπία, μαζί με μια συλλογή παλιότερων τραγουδιών του Μαχαιρίτσα.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Η Ενοχή Των Αμνών
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στο μεγαλύτερο κενό του μεταξύ δίσκων, τέσσερα χρόνια μετά το Ήρωες Με Καρμπόν, ο Μαχαιρίτσας επιστρέφει με έναν εξίσου βαρύγδουπο τίτλο και ένα κάπως απλοϊκό εξώφυλλο, που επιχειρεί να στείλει ηχηρό μήνυμα μέσα στο φορτισμένο κλίμα της κρίσης.

Το θέμα είναι ότι τα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια εδώ («Γιάννης κερνάει», «Τζούλια, το κορίτσι στη ζούγκλα», το ομώνυμο) είναι τα πιο άχαρα και τα πιο αδιάφορα, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Αντίθετα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα, έχουν κάτι να πουν: Tο χορωδιακό «Ρημαδιό» είναι κλασικός Μαχαιρίτσας σε φόρμα, το τρυφερό «Αλλιώτικος νόμος» που είχε πρωτοτραγουδήσει η Αλέκα Κανελλίδου είναι μια υπέροχα λιτή μπαλάντα και η ενδιαφέρουσα «Κάπνα» πατάει σε ρυθμό blues συρτάκι. Η σπουδαία ενορχήστρωση και ατμόσφαιρα της διασκευής στο «Ο Ιρλανδός και ο Ιουδαίος» του Χατζιδάκι δεν συναντιέται πουθενά αλλού στο δίσκο, ωστόσο τα ακουστικά όργανα έχουν ηχογραφηθεί άψογα αναδύοντας μια χαλαρή, «σπιτική» αίσθηση. Στο τέλος, ακούμε και το τεράστιο hit «Πεθαίνω για ‘σένα», που μαζί με τον «Παλιό Στρατιώτη» συγκαταλέγεται στα πιο ωραία λαϊκά του Μαχαιρίτσα.

Παρά το προβλέψιμο μήνυμα αγανάκτησης που διέπει ορισμένα τραγούδια (η οποία ήταν πολύ της μόδας εκείνη την εποχή) ο δίσκος αποτέλεσε την καλύτερη δουλειά του Μαχαιρίτσα από Το Διάλειμμα Κρατάει Δυο Ζωές, αποδεικνύοντας πως ο ίδιος είχε ακόμα πράγματα να πει.

 1. Ο Ιρλανδός Κι Ο Ιουδαίος
 2. Ρημαδιό (συμ. οι Α. Κωνσταντόπουλος, Γ. Ζουγανέλης, Ζ. Αρβανιτίδη, Σ. Μπουλάς)
 3. Γιάννης Κερνάει
 4. Θα Ειμ’ Εκεί
 5. Κουρείον «Η Ωραία Ελλάς»
 6. Τζούλια, Το Κορίτσι Στη Ζούγκλα
 7. Αλλιώτικος Νόμος
 8. Η Κάπνα
 9. Αγκαλιά Στον Καναπέ
 10. Phil Blues
 11. Μια Μέλισσα Τον Αύγουστο (συμμετέχει η Σ. Καρύδη)
 12. Ούτε Ξέρω Τι Θέλω (συμμετέχει ο Λ. Παπαδόπουλος)
 13. Η Ενοχή Των Αμνών (The Tale Of Tailesyn)
 14. Πεθαίνω Για Σένα

LOGIN