ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Η Γειτονιά Των Αγγέλων
Χρονολογία: 1963
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: Ι. Καμπανέλλης

Eρμηνεία: Γ. Πουλόπουλος, Ν. Κούρκουλος, Τζ. Καρέζη, Β. Σειληνός.

Μίκης Θεοδωράκης
Η Γειτονιά Των Αγγέλων
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Έχοντας πια βρει τον δίαυλο επικοινωνίας με το ευρύ κοινό μέσα από τo λαϊκό τραγούδι, ο Θεοδωράκης υπογράφει τη μουσική για την παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλλη Η Γειτονιά Των Αγγέλων. Πολύτιμος συνεργάτης του ο Γιώργος Ζαμπέτας στο μπουζούκι, το όνομα του οποίου δεν γράφτηκε στο εξώφυλλο, μολονότι ο ίδιος ισχυρίζεται πως είχε διαβεβαιωθεί για το αντίθετο. Ο δίσκος σηματοδοτεί επίσης την πρώτη άξια λόγου δισκογραφική παρουσία του τραγουδιστή Γιάννη Πουλόπουλου.

Τα τραγούδια που ακούμε εδώ είναι υψηλού επιπέδου. Ανάμεσα σ’ αυτά το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» και το «Δόξα τω Θεώ», που λίγο καιρό μετά έγιναν τεράστιες επιτυχίες με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση (η εισαγωγή του πρώτου, ενωμένη με τον «Κρητικό χορό» του δίσκου Όμορφη Πόλη, θα οδηγούσε στο πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως μουσικό θέμα του Θεοδωράκη, τον «Χορό του Ζορμπά»).

Το πρόβλημα είναι ότι οι εδώ ερμηνείες στερούνται δυναμικής συγκρινόμενες με εκείνες του Μπιθικώτση. Ακόμη, βασιζόμενα κυρίως στον ήχο του μπουζουκιού παρά στις συνθέσεις, τα τρία ορχηστρικά της δεύτερης πλευράς παρουσιάζουν μικρό ενδιαφέρον για τον ακροατή –μολονότι αποτελούν περίτεχνες ασκήσεις για τους επίδοξους σολίστες του οργάνου.
Παρά τις ευδιάκριτες αδυναμίες, συνολικά το Η Γειτονιά Των Αγγέλων αποτελεί μια συμπαγή κατάθεση που βρίσκει το στόχο της χωρίς «δύσκολη» ποίηση ή ενορχηστρωτικούς πειραματισμούς. Δεν είναι από τα μεγάλα έργα του Θεοδωράκη, περιλαμβάνει όμως ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια και βέβαια το ορχηστρικό «Οι Χαρταετοί», που ξεχώρισε και αγαπήθηκε.

1. Στρώσε Το Στρώμα Σου
2. Πενιά
3. Οι Χαρταετοί
4. Χασαποσέρβικος
5. Το Ψωμί 'ναι Στο Τραπέζι
6. Από Το Παράθυρο Σου
7. Στης Γειτονιάς Τον Ουρανό
8. Ερωτική Σκηνή
9. Ζεϊμπέκικος
10. Δόξα Τω Θεώ

LOGIN