ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Η Γελαστή Ανηφόρα
Χρονολογία: 2013
Εταιρεία: ALLTOGETHERNOW

Γιάννης Αγγελάκας
Η Γελαστή Ανηφόρα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Επιχειρώντας να ξαναφτιάξει ένα δεύτερο δίσκο με τους Επισκέπτες μετά το εξαιρετικό Από ‘Δω και Πάνω, ο Γιάννης Αγγελάκας δυσκολεύτηκε να συντονίσει ξανά δεκατέσσερα άτομα (λογικό...). Εν τέλει, προχώρησε με κάποιους βασικούς συνεργάτες, συνεχίζοντας το δημιουργικό του σαμποτάζ στις παραδοσιακές φόρμες.

Η Γελαστή Ανηφόρα, που κυκλοφόρησε ως βιβλίο μαζί με cd, ξεκινά δυναμικά με τη «Δικαιοσύνη», μια ενδιαφέρουσα ηχητική περιπέτεια με ηλεκτρική κιθάρα, beat και μπαγλαμαδάκι, που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα προς το τέλος με την είσοδο των χάλκινων πνευστών. Στο πολύ καλό «Σαράβαλο» ο Αγγελάκας βρίσκει μια αισιοδοξία και στο «Πόθοι» κοιτάει τον εαυτό του. Σε όλο τον υπόλοιπο δίσκο όμως, μοιάζει να έχει ξεμείνει από πραγματικά καλές ιδέες. Κρατώντας σταθερούς τους συμπρωταγωνιστές του (Βελιώτης, Σαδίκης, Καργιωτάκης, Χαρμπίλας), σταματά στις παλιές του κατακτήσεις και σε τραγούδια που ακούγονται σαν b-sides του «Από ‘δω και πάνω». Ανίκανος να εντάξει το στοιχείο του χιούμορ στους στίχους του, ο Αγγελάκας το ψάχνει στον Αργύρη Μπακιρτζή, σε φωνητικές παραμορφώσεις, πανηγυρτζίδικα φάλτσα, μέχρι και εφέ που θυμίζουν Στρουμφάκια («Βαλίτσες»). Επιπλέον, κομμάτια όπως το «Ευγνωμοσύνη» και το «Άγγελος» χωλαίνουν, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του «Τηλεντρόγκες» αισθάνεσαι πως ακούς μια ερασιτεχνική φοιτητοπαρέα σε καθιστικό.

Σε πρώτο χρόνο, τα τραγούδια παρουσιάστηκαν ζωντανά με ένα φτωχό, τριμελές σχήμα, χάνοντας την ευκαιρία να επικοινωνηθούν με ακρίβεια. Με τη Γελαστή Ανηφόρα, ο Αγγελάκας δεν έχασε το credit του σπουδαίου περφόρμερ και καλλιτέχνη, όμως βρέθηκε σε ένα τέλμα.

 1. Δικαιοσύνη
 2. Άγγελος
 3. Γλέντι
 4. Μαύρη Νύχτα
 5. Ευγνωμοσύνη
 6. Σαράβαλο
 7. Βαλίτσες
 8. Τηλεντρόγκες
 9. Πόθοι
 10. Η Γελαστή Ανηφόρα
 11. Ποτάμι
 12. Γιαννάκης
 13. Όλα Τ’ Αστέρια Τ’ Ουρανού

LOGIN