ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
H Λόλα
Χρονολογία: 2012
Εταιρεία: EMI

Μουσική-Στίχοι-Ερμηνεία: Kωστής Μαραβέγιας.

Κωστής Μαραβέγιας
H Λόλα
Tης Μαρίνας Οικονόμου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά την επιτυχία του «Φίλα με ακόμα» (ντουέτο με τον Πάνο Μουζουράκη), τα sold out στο Fuzz και τη σειρά ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος» στην κρατική τηλεόραση, το 2012 ο Κωστής Μαραβέγιας γίνεται ο πιο δημοφιλής τραγουδοποιός της γενιάς του. Παράλληλα, μια μεγάλη μερίδα ακροατών παραμένει ασυγκίνητη από τα τραγούδια του - και ξεκινά να τον αντιμετωπίζει με ειρωνεία.

Η Λόλα σηματοδοτεί το peak της καλλιτεχνικής του αυτοπεποίθησης: Ο ίδιος στοχάζεται πάνω στη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα, κάνει περιπαικτικά αντημνημονιακά σχόλια, τονώνει τον ήχο του κοιτάζοντας στα μάτια το υγειές mainstream και συνοδεύει το δίσκο του με μυθιστόρημα. Μέσα σε όλα αυτά, η συμβολή του Ottomo στην παραγωγή, τη μίξη και την ενορχήστρωση είναι καθοριστική. Γιατί ενώ οι δύο προηγούμενοι δίσκοι του Μαραβέγια συντηρούσαν συνειδητά και περήφανα το κλίμα μιας live ηχογράφησης, εδώ έχουμε μια πιο επαγγελματική προσέγγιση, που ωστόσο δεν θυσιάζει την αίσθηση του «χειροποίητου» και της περιπέτειας.

Από εκεί και πέρα, το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στο ότι τα τραγούδια του Μαραβέγια στερούνται ωριμότητας, αποτελώντας έτσι ένα συνονθύλευμα επιρροών χωρίς φρέσκες ιδέες. Πέρα από ορισμένες καλές ποπ στιγμές όπως τα «Λόλα», «Το καλοκαίρι έφυγε» και «Λίγο πριν φύγω»), ένας ακροατής του Ζαμπέτα, του Σαββόπουλου και του Tom Waits (στα βήματα των οποίων ο Μαραβέγιας αισθάνεται ασφάλεια), αντιλαμβάνεται ότι το υλικό αυτό δεν είναι πρωτότυπο.

Συνολικά λοιπόν, παρ’ ότι η Λόλα είναι ένα έργο προσεγμένο ηχητικά και αισθητικά, ο Μαραβέγιας αδυνατεί να μεταφέρει την επιτυχία που γνωρίζει ως συναυλιακός καλλιτέχνης σε έναν επιτυχημένο καλλιτεχνικά δίσκο.

 1. Diktator Des Marktes
 2. Λόλα
 3. Το Καλοκαίρι Έφυγε
 4. Τσαλαπατώ
 5. Στο Καλό
 6. Στην Καταιγίδα
 7. Δε Νιώθω Τίποτα
 8. Little Sister
 9. Αρκεί Να Είμαστε Μαζί
 10. El Tango Del Rio
 11. Λίγο Πριν Φύγω

LOGIN