ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Η Παρέλαση
Χρονολογία: 1989
Εταιρεία: ΣΕΙΡΙΟΣ

Φοίβος Δεληβοριάς
Η Παρέλαση
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Όταν ο 15χρονος Φοίβος Δεληβοριάς επισκέφθηκε τον Μάνο Χατζιδάκι με μια κασέτα τραγουδιών, ο τελευταίος έδειξε ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα ήταν η Παρέλεαση, ηχογραφημένη με τους εξαιρετικούς μουσικούς του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ο Δεληβοριάς της Παρέλασης δεν είναι ένας τυπικός έφηβος. Διαθέτει μια μικρομέγαλη ωριμότητα, με όλα τα καλά και τα κακά της. Τα τραγούδια του παγιδεύονται σε νοήματα τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να υπερασπιστεί πλήρως, ενώ η μίμηση της χατζιδακικής ατμόσφαιρας στιγματίζει τις αθώες προθέσεις, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Ακόμα κι όταν το παιδί αυτό αφήνει στην άκρη το έθνος για να μιλήσει για τον έρωτά του, το κάνει με μιαν επιτήδευση.

Από την άλλη, στο εναρκτήριο «Με φλάουτα και κιθάρες», το πιο απλό και ελαφρύ τραγούδι αυτού του κύκλου, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της κατάκτησης ενός προσωπικού ύφους. Το ταλέντο του Δεληβοριά διακρίνεται επίσης στο «Ερωτικό για δυο αγγέλους» (που όπως προκύπτει από τις σημειώσεις ήταν το τελευταίο τραγούδι που γράφτηκε για το δίσκο - δείγμα ότι ο ίδιος εξελισσόταν μήνα το μήνα).

Η μετέπειτα πορεία του τραγουδοποιού δικαιώνει το ρίσκο του Χατζιδάκι. Ο ίδιος ο Δεληβοριάς, ως ένα βαθμό θα «αποκηρύξει» το συγκεκριμένο έργο, επιστρέφοντας σπάνια σ' αυτό στις εμφανίσεις του. Αν και παρουσιάζει ένα παιδί-θαύμα με εμφανή χαρίσματα, η Παρέλαση δεν παύει να είναι ένας άγουρος δίσκος, τόσο από άποψη τραγουδοποιίας όσο και ερμηνείας.

 1. Με Φλάουτα Και Κιθάρες
 2. Μικρογραφία Τραγουδιού
 3. Ερωτικό Για Δυο Αγγέλους
 4. Η Επέτειος
 5. Μεγάλη Παρασκευή
 6. Παλιοί Φίλοι
 7. Το Κορίτσι Με τα Σκισμένα Πέπλα
 8. Η Τιμωρία Των Πρωτόπλαστων
 9. Σκέψεις Εν Ώρα Γιωρτής
 10. Το Τελευταίο Τραγούδι Μου Για Κείνην
 11. Τραγούδι Για Τα Αινιγματικά Δειλινά
 12. Τρόπος Γραφής
 13. Το Τέλος Μια Νύχτας

LOGIN