ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
H Πόλη Μας
Χρονολογία: 1971
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: Κ.Μητροπούλου, Λ.Κηλαηδόνης, Μ. Ελευθερίου

Eρμηνεία: Μ. Μητσιάς, Β.Μοσχολιού.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
H Πόλη Μας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στην πρώτη του δισκογραφική δουλειά, ακολουθώντας την τάση της εποχής, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έβαλε μουσική σε στίχους που του δόθηκαν, πρόσθεσε κάποιους δικούς του και βρήκε δύο φωνές για να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα, τους Μανώλη Μητσιά και Βίκυ Μοσχολιού. Το Η Πόλη Μας, γραμμένο αρχικά για το ομώνυμο χορόδραμα που ανέβηκε στο Πειραϊκό Λυρικό Θέατρο,διακατέχεται από μια νοσταλγική διάθεση για μια πόλη που έχει χαθεί, ή βρίσκεται «προς κατεδάφισιν». Τεράστια επιτυχία στα τζουκ-μποξ της εποχής σημείωσε το 45άρι Όσο αγαπιόμαστε τα δυο/Μη χτυπάς - τα δύο κορυφαία κομμάτια του δίσκου, το πρώτο σε στίχους Κηλαηδόνη, το δεύτερο σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.

Η βασική επιρροή του Κηλαηδόνη είναι εμφανέστατα ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο συνθετικά όσο και ενορχηστρωτικά (έχει άλλωστε τους Καρνέζη-Παπαδόπουλο στο ρόστερ, ένα δίδυμο ταυτισμένο με τον Θεοδωράκη). Στο εναρκτήριο κομμάτι πάντως, το «Η πόλη μας», ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίον η σύνθεση σπάει σε δύο μέρη. Μια «αναρχική» πράξη, που εκ των υστέρων μπορεί να εκληφθεί ως πρώτη ένδειξη της διάθεσης του συνθέτη να φτιάξει κάτι πιο μοντέρνο και τολμηρό από αυτό που του παρεδόθη από την προηγούμενη γενιά.

Κατά τα άλλα, οι στίχοι της Μητροπούλου δεν δίνουν μεγάλο περιθώριο για μεγάλους «εκμοντερνισμούς»- κι όταν στην καρέκλα του στιχουργού κάθεται ο Κηλαηδόνης, τα δροσερά και κάπως πιο προσωπικά τραγούδια του, μοιάζουν μάλλον παράταιρα στο γενικό κλίμα. Έτσι, ο δίσκος μοιάζει με μια πάλη του νέου με το παλιό στην οποία τελικά κερδίζει το δεύτερο, χωρίς ωστόσο να λείπουν ορισμένα πολύ όμορφα τραγούδια.

 1. H Πόλη Μας
 2. Παιδικό Παιχνίδι (Ο Αρχηγός)
 3. Νανούρισμα
 4. Το Καλοκαίρι Σαν Θαρθή
 5. Η Παγίδα
 6. Μη Χτυπάς
 7. Όσο Αγαπιόμαστε Τα Δυο
 8. Προς Κατεδάφισιν
 9. Η Μετάθεση
 10. Η Φωτογραφία
 11. Σπίτι Του Καλοκαιριού
 12. Αφιέρωμα Στη Ζωή Της Πόλης

LOGIN