ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Η Ρεζέρβα
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: LYRA

Διονύσης Σαββόπουλος
Η Ρεζέρβα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα τέλη των 70’s ο Σαββόπουλος είναι ένας από τους βασικούς εκφραστές της Aριστερής συνείδησης. Με το όγδοο LP του, αφήνει στην άκρη κάθε ηρωισμό, καταθέτει μια σειρά από αντι-πολιτικά τραγούδια («Πολιτευτής», «Για τα παιδιά που ‘ναι στο κόμμα» κ.α.) και στρέφεται στη «ρεζέρβα» του, που δεν είναι παρά το προσωπικό βίωμα, η καταγωγή, η οικογένεια. Μαζί με το «Πρωινό», που αποτελεί μια από τις κορυφώσεις τις ποιητικής του, εδώ συνυπάρχουν και «Οι εκλογές μαντινάδα», όπου ο ίδιος μετατρέπεται κάπως άγαρμπα σε spokesperson–σχολιαστή της επικαιρότητας, ρόλο των οποίο θα παίξει αμέτρητες φορές έκτοτε. Μαζί με το αριστουργηματικό «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο», από τα πιο θαρραλέα ελληνικά protest songs, εδώ υπάρχουν και κομμάτια που δεν πάλιωσαν τόσο καλά, όπως π.χ. το «Για τον σοσιαλισμό» ή η «Μικρή Ελλάδα».

Μουσικά, ο Σαββόπουλος απομακρύνεται αισθητά από το ροκ. Παραμένει το ίδιο πρόθυμος για παντρέματα της ελληνικής μουσικής με τη δυτική, με μικρότερη όμως κάψα για πρωτοπορία. Ο δίσκος περιέχει πλούσια εφέ ηλεκτρικής κιθάρας, ωραίο μπουζούκι από τον Θανάση Πολυκανδριώτη και υψηλού επιπέδου ντραμς. Γενικώς, ο Σαββόπουλος βασίζεται περισσότερο από ποτέ στους (επαγγελματίες αυτή τη φορά) μουσικούς του, μέρος των οποίων αναφέρει ονομαστικά στο τραγούδι «Αουντουαντάρια» - δείγμα του πόσο σημαντική υπήρξε η συνεισφορά τους.

Άλμπουμ με μεγάλη διάρκεια και πλούσια θεματολογία, η Ρεζέρβα αρνείται να καταταχθεί μουσικά ή ιδεολογικά. Είναι ο λαϊκός δίσκος ενός μοντέρνου ανθρώπου που έχει ακούσει το Desire του Bob Dylan, η πολιτική παρέμβαση ενός ανένταχτου, η μετακίνηση από τα πολυπληθή γήπεδα της Μεταπολίτευσης προς «το μπαρ που ξενυχτάει».

1. Πρωινό
2. Για Την Κύπρο
3. Πολιτευτής
4. Γεννήθηκα Στη Σαλονίκη
5. Για Τα Παιδιά Πούναι Στο Κόμμα
6. Για Τον Σοσιαλισμό
7. Μικρή Ελλάδα
8. Κανονάκι
9. Τι Έπαιξα Στο Λαύριο
10. Μακρύ Ζεϊμπέκικο Για Τον Νίκο
11. Πειρατής
12. Οι Εκλογές Μαντινάδα
13. Άσπα
14. Αουντουαντάρια

LOGIN