ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
H Tρίτη Πόρτα
Χρονολογία: 2000
Εταιρεία: EMI

Στίχοι: Θ. Ποάλας

Ερμηνεία: Μ. Φαραντούρη, Γ. Νταλάρας.

Λένα Πλάτωνος
H Tρίτη Πόρτα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η «ποιοτική» ελληνική μουσική έπαιρνε πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της, με το έντεχνο τραγούδι να προωθείται από εταιρίες, ραδιόφωνα δημοφιλή περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές. Πρόθυμη να κάνει ένα νέο βήμα, η Λένα Πλάτωνος στρέφεται προς αυτό, συνεργαζόμενη με τη Μαρία Φαραντούρη πάνω σε στίχους του όχι ιδιαίτερα γνωστού Θόδωρου Ποάλα.

Η Τρίτη Πόρτα οδηγεί σε μιαν άλλη Πλάτωνος. Μια συνθέτρια που για πρώτη φορά φτιάχνει μουσικές συμβατικές και «στρογγυλές», σε λαϊκούς μελωδικούς δρόμους και με μια βαριά ενορχήστρωση που περιλαμβάνει πολλά όργανα. Οι ερμηνείες της Φαραντούρη έχουν τη γνώριμη στιβαρότητα, ωστόσο η συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα είναι μάλλον περιττή και οι στίχοι διέπονται από μια άγονη «έντεχνη» νοοτροπία, χαρακτηριστική της εποχής (π.χ. «πες μου πώς να ζωγραφίσω ηχοχρώματα ψυχής» ή «φύσα αναστάσιμε πουνέντε, να κυματίζει η καρδιά»). Ο δίσκος έχει τις στιγμές του, όπως το δυνατό ομώνυμο κομμάτι ή το «Γιατί», ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του παγιδεύεται σε μια μεγαλοπρέπεια που δεν ταιριάζει καθόλου στη συνθέτρια.

Κλείνοντας 20 χρόνια στη δισκογραφία, η Πλάτωνος προσπαθεί (και έχει κάθε δικαίωμα) να φτιάξει τραγούδια διαφορετικά, που απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό. Η επιλογή του στιχουργού και της ερμηνεύτριας όμως στέκονται εν τέλει εμπόδια, αφήνοντας έναν μέτριο δίσκο, τον οποίο διαδέχτηκε μια σιωπή οκτώ ετών.

 1. Γιατί
 2. Η Τρίτη Πόρτα
 3. Το Κρεβάτι
 4. Ηχοχρώματα (feat. Γιώργος Νταλάρας)
 5. Ο Πρίγκηπας (feat. Γιώργος Νταλάρας)
 6. Γαλαξίες
 7. Το Κύμα
 8. Οι Γριές Στα Πηγάδια
 9. Τσουκνίδα
 10. Άλμα
 11. Είμαι Του Έρωτα Παιδί
 12. Μ'ένα Φιλί Τριανταφυλλί

LOGIN