ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Η Βροχή Από Κάτω
Χρονολογία: 2006
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Η Βροχή Από Κάτω
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Γυρίζοντας την Ελλάδα για συναυλίες, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μένει για μεγάλο διάστημα εκτός δισκογραφίας, αλλά γράφει μουσική για το θέατρο (Η Μοιρασιά Του Διαβόλου) και τον κινηματογράφο (Ο Βασιλιάς, Είναι Ο Θεός Μάγειρας;). Αυτό το υλικό αποτελεί τη βάση του επόμενου δίσκου του, με την παραγωγή να επιβλέπεται από τον ίδιο και τον Κώστα Θεοδώρου.

Στη Βροχή Από Κάτω ο τραγουδοποιός αναμετράται με τα όριά του, βαδίζοντας σε περιοχές δύσβατες, ακόμα και για τα δεδομένα των δύο προηγούμενων εργασιών του. Τα «κανονικά» τραγούδια περιορίζονται σε αριθμό και κυριαρχεί η αφαιρετικότητα, με τις συνθέσεις να στήνονται από ηχητικά κολάζ και λούπες, σε μια προσπάθεια να προσεγγιστεί η έννοια του παράδοξου και του δυστοπικού.

Υπάρχουν εδώ πολλές στιγμές άγριας ομορφιάς, έστω κι αν σε κάποια σημεία ο δημιουργός βρίσκεται φανερά έξω απ’ τα νερά του. Ως επί το πλείστον όμως πείθει, αποφεύγοντας να φτιάξει ένα «δήθεν» ή περίκλειστο έργο: ακόμα και στις πιο παράτολμες συνθέσεις, εντοπίζονται μουσικά θέματα και ιδέες με υπόσταση. Πέρα από τα τραγούδια («Βάλια Κάλντα», «Ορυχεία», «Άυπνη Πόλη», «Sara», «Τα Μολύβια»), ξεχωρίζουν τα ορχηστρικά «Ο Σκύλος Των Άστρων» και το «Όνειρο Της Σκιάς».

Τούτο είναι το πιο προσωπικό και πιο τολμηρό από τα άλμπουμ του Παπακωνσταντίνου, το οποίο αποθαρρύνει το μεγαλύτερο μέρος του κοινού του, αλλά και «τρομάζει» τον ίδιο: δεν θα επιστρέψει, παρά μόνο περιστασιακά, σε όσα επιδιώκει εδώ. Αποτελεί πάντως ιδιαίτερη περίπτωση έργου για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς σπάνια λαϊκός καλλιτέχνης επιχείρησε να φτιάξει κάτι τόσο απομακρυσμένο από το «κοινό» αίσθημα, εβρισκόμενος στο απώγειο της δημοφιλίας του.

1. Ό,τι Δεν Μπόρεσε (ερμηνεία Κωνσταντής και Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου)
2. Βάλια Κάλντα
3. Ο Σκύλος Των Άστρων (ποίηση Νίκος Καρούζος)
4. Ορυχεία
5. Άυπνη Πόλη (ποίηση Federico Garcia Lorca)
6. Μου 'Κλασες Τ' Αρχίδια Κύριε Μοίραρχε
7. Sara
8. Η Βροχή Από Κάτω
9. Το Όνειρο Της Σκιάς
10. Τα Μολύβια
11. Ο Τσέλνικας
12. Ο Satie Στη Χιμάρα
13. Τώρα Τέλος
14. Κι Άλλη Άυπνη Πόλη (κρυφό track)

LOGIN