ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Η Ζαβολιά
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

Στίχοι-Ερμηνεία: N. Άσιμος.

Νικόλας Άσιμος
Η Ζαβολιά
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αν περιγράφαμε τον Άσιμο με έναν τίτλο συλλογής τραγουδιών του, η πιο σωστή επιλογή θα ήταν η Ζαβολιά. Στην έκτη αυτή παράνομη κασέτα του, μιλάει για την εικόνα που ο ίδιος είχε για τον εαυτό του, την εικόνα που είχε για τον κόσμο, την εικόνα που είχε ο κόσμος για εκείνον.

Κομμάτια-ορόσημα όπως το «Βενσερέμος» θα μπορούσαν να περιγράψουν όλη τη ζωή του, το «Φαλημέντο» θα μπορούσε να είναι ένας φανταστικός διάλογος με τον εαυτό του ενώ ο «Άτριχος πίθηκος», ο «Μπουμπούνας» και το «Όλοι δηλώνετε ιδιότητα» βγάζουν τη γλώσσα στον σύγχρονο άνθρωπο-αριθμό. Όπως δηλαδή γινόταν πολύ συχνά στους δρόμους των Εξαρχείων, στα αυτοσχέδια δρώμενα που σκάρωνε για να σατιρίσει τον μέσο πολίτη-καταναλωτή που είχε αρχίσει να εμφανίζεται ορμητικά στην ελληνική κοινωνία των μέσων της δεκαετίας του ‘80.

Και από αυτή τη συλλογή τραγουδιών δεν λείπουν οι εξαιρετικές λαϊκές συνθέσεις («Τα αδιέξοδά σου») ακόμα και με κλαρίνο και δημώδες ύφος («Σταυραϊτέ»). Country, reggae («Όλοι δηλώνετε ιδιότητα») και ροκ τραγούδια, σατιρικά και μπαλάντες, με τον Άσιμο να αρνείται για πολλοστή φορά να υπηρετήσει συγκεκριμένο μουσικό είδος. Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα δεν είναι ετερόκλητο και η κασέτα ακούγεται ευχάριστα. Αυτό συμβαίνει λόγω της στιχουργικής συνοχής των κομματιών, που κινούνται γύρω από τη σάτιρα προς την κοινωνία και τους θεσμούς της, τον αυτοσαρκασμό και τον μοναχικό «δίχως καβάτζα καμιά» αγώνα, αγαπημένα θέματα των στίχων του Νικόλα.

 1. Σταυραϊτέ
 2. Τη Φάτσα Μου Την Έδειξαν
 3. Θα Σου Κλέψω Το Σακάκι
 4. Ο Άτριχος Πίθηκος
 5. Στο Φαλημέντο
 6. Τα Αδιέξοδά Σου
 7. Πινακωτή
 8. Ο Μπουμπούνας
 9. Η Ζαβολιά
 10. Βενσερέμος
 11. Όλοι Δηλώνετε Ιδιότητα

LOGIN