ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ημερολόγια
Χρονολογία: 2008
Εταιρεία: OΔΟΣ ΠΑΝΟΣ

Στίχοι: Λ. Πλάτωνος

Ερμηνεία: Λ. Πλάτωνος.

Λένα Πλάτωνος
Ημερολόγια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Kαι μόνο το γεγονός ότι για το artwork αυτού του comeback επιλέχθηκαν φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’80, μαρτυρά πως η Λένα Πλάτωνος δεν ήταν συμφιλιωμένη με το παρόν της. Η ανάγκη της πάντως να επικοινωνήσει με ένα νέο κοινό, δεν την αποτρέπει από το να γράψει λόγια εντελώς προσωπικά και «αντιεμπορικά»: Για τηλεφωνικές συνομιλίες με συγγενικά πρόσωπα, βιβλιάρια υγείας, αναμνήσεις από παλιούς έρωτες, τη συντροφιά του ραδιοφώνου και το χάζεμα μπροστά σε μια οθόνη που δείχνει telemarketing.

Μουσικά, τα αραχνιασμένα μπιτ και το programming του Στέργιου Τσιρλιάγκου παγιδεύουν τα κομμάτια σε έναν αραχνιασμένο, vintage ηλεκτρονικό ήχο που μοιάζει να έρχεται από τα 90’s - κάτι που μπορεί να έγινε ηθελημένα, αλλά μπορεί και όχι. Όπως και να ‘χει, ο δίσκος δεν πιάνει το παρόν της ηλεκτρονικής μουσικής. Περισσότερο αναμοχλεύει.

Την ίδια στιγμή όμως, τα κομμάτια διαθέτουν προσωπικότητα. Το «Σ’ αγάπησα» είναι το μεγάλο statement της αρχής, το «Αλίμονο» είναι ένα ωραίο ποίημα που ερμηνεύεται άψογα από τον Γιάννη Παλαμίδα και το «είμαι ευτυχισμένη» της «Πρωτομαγιάς» ακούγεται λυτρωτικά από τα χείλη μιας γυναίκας που προσπαθεί να μας πει πλαγίως πως πέρασε πολλά χωρίς να κλαίγεται.

Ο δίσκος ακούστηκε αρκετά την περίοδο της κυκλοφορίας του, με την επιστροφή της Πλάτωνος να αφήνει γερή στάμπα στο τέλος της δεκαετίας. Ο ενθουσιασμός αυτός δεν συνδεόταν άμεσα με το νέο υλικό, ωστόσο τα Ημερολόγια έχουν τη δική τους αξία, πολύ απλά γιατί κανένας άλλος δίσκος τραγουδοποιού στην Ελλάδα δεν έχει προσεγγίσει ακριβέστερα το πώς είναι να πλησιάζεις προς την τρίτη ηλικία.

 1. Σ' Αγάπησα
 2. Αλίμονο (feat. Γιάννης Παλαμίδας)
 3. Μαριέτα
 4. Μιχήλ
 5. Ραντεβού
 6. Σαμσάρα
 7. Θάλασσα
 8. Στο Τσίρκο
 9. Πρωτομαγιά
 10. Στην Πλατεία Καπνικαρέα
 11. Ντόρουτσκα
 12. Παίζοντας Με Τη Βικτώρια (ερμηνεία Viktoria Bozhyk)
 13. Ερημιά
 14. Μετακόμιση

LOGIN