ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ;
Χρονολογία: 1999
Εταιρεία: HARVEST/EMI

Μουσική: Μ. Ξυδούς, Φ. Πλιάτσικας, Μπ. Στόκας, Π. Σπυρόπουλος, G.F. Bernardini, Π. Νταβέλος, Ν. Σπυρόπουλος, Τ. Σούκας, Ανδ. Τσέκος, Τ. Βούζας, Λ. Παπαδόπουλος, B. Dylan, Χρ. Νικολόπουλος, Γ. Παπαποστόλου.

Στίχοι: Μ. Ξυδούς, Φ. Πλιάτσικας, Μπ. Στόκας, Σ. Ζήση, Κωνσταντίνα Μ., Β. Παπαδόπουλος, Μ. Βαμβουνάκη, Αυγ. Κεφάλα, Κ. Ντούμος, Λακ. Παπαδόπουλος, Λευτ. Παπαδόπουλος, Ελ. Αρβανίτη, Γ. Παρώδης, Ν. Παπαγεωργίου, Ολγ. Βλαχοπούλου.

Πυξ Λαξ
Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ;
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η ένατη δισκογραφική δουλειά των Πυξ Λαξ είναι ταυτόχρονα ο πρώτος διπλός δίσκος που κυκλοφορούν.

Οι γκρίζες ατμόσφαιρες που εγκαινίασαν με το «Οι Παλιές Αγάπες Πάνε Στον Παράδεισο» και ακολούθησαν σχεδόν ανελλιπώς έκτοτε, στο Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; γυρίζουν μπούμερανγκ για την παρέα από τα Δυτικά Προάστια. Είναι σαφές ότι τα νέα τραγούδια τους δεν έχουν τίποτε άλλο να προσφέρουν μέσα από τη συγκεκριμένη φόρμα. Επιπλέον, η στιχουργική τους, μη έχοντας σχεδόν τίποτα στο μελωδικό/ενορχηστρωτικό πεδίο να τη νοηματοδοτεί, εκτίθεται συχνά ως κάλπικη, ως μια ψευδοκουλτουριάκικη έκφραση παρωχυμένης αισθητικής.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το συγκρότημα επιλέγει να συμπεριλάβει στην κυκλοφορία ζωντανές ηχογραφήσεις, remix και επανεκτελέσεις παλαιότερων επιτυχιών του, οι οποίες από τη μία υπενθυμίζουν τα σημαντικά κατορθώματα του παρελθόντος (οδηγώντας επιτακτικότερα σε συγκρίσεις με το παρόν), αλλά από την άλλη δεν έχουν να προσφέρουν κάποια νέα οπτική επί του έργου. Κάπως έτσι, το άλμπουμ προκύπτει ως ένα αποπροσανατολισμένο συνονθύλευμα αισθητικών και προθέσεων.

Από το ναυάγιο σώζονται, πάντως, κάποια τραγούδια. Τα «Τώρα (Ava)» και “You Get In Love” διαθέτουν το τσαγανό για να αποδράσουν στο παρά τρίχα από τη μανιέρα, ενώ και τα δύο εξηλεκτρισμένα λαϊκά («Μια Ζωή Μέσα Στους Δρόμους», «Με Σκότωσε Γιατί Την Αγαπούσα») έχουν πράγματα να δώσουν. Τέλος, υπάρχουν δύο πολύ καλές απόπειρες σε κομμάτια του Λάκη Παπαδόπουλου: στο «Εσύ Εκεί», το οποίο μεταμορφώνει και απογειώνει ο Μάνος Ξυδούς (έπειτα από μια «σφιγμένη» πρώτη προσπάθεια στο Ζωντανή Ηχογράφηση Στην Ιερά Οδό) και στην «Αρτίστα», που είχε πρωτοπεί η Ισιδώρα Σιδέρη. 

 

CD1

 1. Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (συμμετέχει η Κωνσταντίνα Σπηλιωτοπούλου)
 2. Τώρα (Ava)
 3. Ένα Γέλιο Κρεμασμένο Στο Μπαλκόνι
 4. Πίνακας
 5. You Get In Love
 6. Στο Τέλος Γύρισα Σε Σένα
 7. Μέλυδρον
 8. Μια Ζωή Μέσα Στους Δρόμους
 9. Του Τοίχου Οι Ρωγμές
 10. Τι Ζητάς
 11. Λένε Για Μένα (Elefteria Mix)
 12. Οι Παλιές Αγάπες Πάνε Στον Παράδεισο

CD2

 1. Ποδήλατα Δίχως Φρένα
 2. Όλο Μ' Αφήνεις Να Σ' Αφήσω
 3. Μια Συνουσία Μυστική
 4. Εσύ Εκεί (συμμετέχει ο Λάκης Παπαδόπουλος)
 5. Αρτίστα
 6. Senor (Tales Of Yankee Power)
 7. Με Σκότωσε Γιατί Την Αγαπούσα
 8. Γιατί;
 9. Να Χαθώ Στα Βήματά Σου
 10. Χωρίς Ντροπή
 11. Στα Καμίνια
 12. Πούλα Με
 13. Μη Λες Ποτέ
 14. Θέλω Πελάτη
 15. Η Εικόνα Του Χειμώνα
 16. Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις

LOGIN