ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Υπέροχο Τίποτα
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: VIRGIN

Mε τον Γιώργο Καρρά.

Σημείωση: Το μίνι άλμπουμ Υπέροχο Τίποτα κυκλοφόρησε αρχικά ως 12ιντσο βινύλιο το 1993. Το 1995 κυκλοφόρησε σε cd, μαζί με τέσσερα κομμάτια που είχαν γράψει οι Τρύπες για την ταινία του Ν. Γραμματικού Η Εποχή Των Δολοφόνων, ενώ το 2017 εκδόθηκε σε βινύλιο, χωρίς τα κομμάτια από την ταινία.

Γιάννης Αγγελάκας
Υπέροχο Τίποτα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τον Απρίλιο του 1993, σχεδόν παράλληλα με την ηχογράφηση του άλμπουμ Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια, τα δύο ιδρυτικά μέλη των Τρύπες Γιάννης Αγγελάκας και Γιώργος Καρράς φτιάχνουν το Υπέροχο Τίποτα. Απαλλαγμένο από την ένταση και τον ηλεκτρισμό της κύριας δράσης τους και μάλλον αδιάφορο για την εμπορική απήχηση, το άλμπουμ συγγενεύει με τη δουλειά των Stranglers σε κομμάτια όπως το "Waltzinblack", αποκαλύπτοντας μια νέα πλευρά των δημιουργών του.

Οι στίχοι του Αγγελάκα υπηρετούν την μικρή φόρμα, χωρίς όμως να κομίζουν κάτι που δεν είχε ήδη αναδειχτεί με τις Τρύπες, πέραν ίσως από μια νέα αφαιρετικότητα. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μουσικές του Καρρά, που προηγήθηκαν, έχοντας ηχογραφηθεί πρόχειρα από τον ίδιο σε ένα τετρακάναλο κασετόφωνο. Μολονότι δεν εντυπωσιάζουν, φέρνουν νέα όργανα στο τερέν (έγχορδα, ακορντεόν κλπ) και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ασπρόμαυρου τσίρκου - συνδετικός κρίκος για τις μετέπειτα ηχητικές περιπέτειες των Τρυπών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα βέβαια την εισαγωγή του «Χάρτινου τσίρκου». Το «Είμαι τυχερός» θα έβρισκε μια θέση στις μετέπειτα σόλο εμφανίσεις του Αγγελάκα, ενώ κάποιοι στίχοι εμφανίστηκαν και στις ποιητικές του συλλογές.

Παρά τα χλιαρά αποτελέσματα, στο Υπέροχο Τίποτα ο Αγγελάκας καθιστά σαφές ότι αναζητά κάτι καινούργιο. Θα το έβρισκε στο μέλλον, όμως για την ώρα, βασιζόμενος σε μισόλογα και δίλεπτα ηχητικά σκίτσα, δεν μπορούσε να το υπερασπιστεί.

1. Είδα έναν άντρα να πέφτει
2. Είμαι τυχερός
3. Θέλω ένα κορμί άθικτο
4. Ήταν κάποιος που δεν ήξερε καμιά ιστορία
5. Χωρίς εμένα
6. Υπέροχο τίποτα
7. Πάνω στο σχοινί

LOGIN