ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Καινούριο Φιλί
Χρονολογία: 2014
Εταιρεία: FEELGOOD

Στίχοι: Γ. Ευαγγελάτος, Οδ. Ιωάννου, Λ. Ρουμάνη, Δ. Χαλιώτης
Ερμηνεία: Γιώτα Νέγκα.

Θέμης Καραμουρατίδης
Καινούριο Φιλί
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Καθιερωμένος στη συνείδηση του μεγάλου κοινού ως «ο συνθέτης της Μποφίλιου» (παρά τις επιμέρους συνεργασίες του με πολλούς ακόμα τραγουδιστές), το Φεβρουάριο του 2014 ο Καραμουρατίδης εμπιστεύεται έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών στην ανερχόμενη (τότε) Γιώτα Νέγκα. Το πολυσσυλεκτικό στιχουργικά Καινούριο Φιλί, δεν αποπειράται να καθρεφτίσει το πνεύμα της εποχής - τουλάχιστον όχι όσο το προσπάθησαν οι Μέρες του Φωτός. Αντ’ αυτού περπατάει σε απλά, αμιγώς λαϊκά μονοπάτια.

Οι δρόμοι της σχολής Τσιτσάνη και η σωστή τοποθέτηση της Νέγκα, με ερμηνείες χωρίς περιττά τσαλίμια, γοητεύουν από τα πρώτα δευτερόλεπτα του ομώνυμου, εναρκτήριου τραγουδιού. Το «Σε ευθεία γραμμή» που ακολουθεί είναι ένα τίμιο, καλογραμμένο ζεϊμπέκικο, ενώ το «Δίκιο μου», που θα σημειώσει επιτυχία, ξεχωρίζει ως το καλύτερο του δίσκου. Στα υπόλοιπα κομμάτια, ο απαιτητικός ακροατής αισθάνεται ότι τα πράγματα έχουν μπει σε ένα safe mode. Το άρωμα Ανατολής που πλανιέται εδώ κι εκεί δεν έρχεται ποτέ στο επίκεντρο, οι μελωδίες προκύπτουν προβλέψιμες και οι στίχοι αδυνατούν να κάνουν την υπέρβαση. Ακόμα και το ήσυχο «Μίσος», που ταιριάζει υπέροχα πιάνο, ούτι και ακορντεόν, είναι ένα αδιάφορο τραγούδι αν το απαλλάξει κανείς από την υποδειγματική ενορχήστρωση και την αισθαντική ερμηνεία.

Το Καινούριο Φιλί, λοιπόν, δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στο έργο του Καραμουρατίδη. Βέβαια και μόνο η χρήση μπουζουκιού με υψηλή αισθητική σε μια εποχή διαπόμπευσης του οργάνου, ή ταύτισής του με την κακογουστιά, είναι από μόνη της μια μικρή πράξη αντίστασης που δικαιώνει αυτή την κυκλοφορία.

1. Καινούριο Φιλί
2. Σε Ευθεία Γραμμή
3. Αγάπη Στις Επαναλήψεις
4. Το Σερί
5. Στα Ψέμματα
6. Το Δίκιο Μου
7. Όνομα Δισύλλαβο
8. Στο Φιλικό
9. Το Μίσος
10. Το Τέλος Του Κόσμου

LOGIN