ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Καλημέρα Ήλιε
Χρονολογία: 1973
Εταιρεία: MINOS

Στίχοι: Δ. Χριστοδούλου, Μ. Λοΐζος

Eρμηνεία: Χ. Αλεξίου, Κ. Σμοκοβίτης, Α. Αλιμπέρτη, Μ. Λοΐζος.

Μάνος Λοΐζος
Καλημέρα Ήλιε
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μετά από τρεις δίσκους με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τους ίδιους βασικούς τραγουδιστές, στο Καλημέρα Ήλιε ο Λοΐζος επιχειρεί να γυρίσει σελίδα. Συνεργάζεται με τον στιχουργό Δημήτρη Χριστοδούλου (πένα κάποιων μεγάλων τραγουδιών του Θεοδωράκη) και επιστρατεύει νέες φωνές, αναζητώντας κάτι φρέσκο.

Το φρέσκο που αναζητά όμως, τελικά δεν το βρίσκει. Κυρίως λόγο της αναντιστοιχίας μεταξύ μουσικής και στίχου: Την ώρα που ο ίδιος απλουστεύει τον ήχο και τις συνθετικές του φόρμες με ανανεωτική διάθεση, ο Χριστοδούλου κουβαλά κάτι οπισθοδρομικό και πεσιμιστικό. Το άλμπουμ κυκλοφορεί λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου - και με εξαίρεση το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους Μάνου Λοΐζου, που συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή και σημείωσε τεράστια επιτυχία, τα υπόλοιπα δεν συνδέονται με την ευφορία της εποχής. Ακόμα όμως και το «Καλημέρα Ήλιε» δεν θα «παλιώσει» όμορφα στις επόμενες δεκαετίες, λόγω εκτεταμένης χρήσης του σε πολιτικές συγκεντρώσεις το ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα παραπάνω βέβαια μπορεί εύκολα να τα παραβλέψει κανείς - και να βρει εδώ ορισμένα πολύ καλά δείγματα γραφής. Αν μη τι άλλο, η Χαρούλα Αλεξίου δίνει τις πρώτες υποδειγματικές ερμηνείες της καριέρας της επισκιάζοντας τους άλλους τραγουδιστές («Μια Καλημέρα», «Ποιος το ξέρει»), ενώ στο «Κανένας δε μου μίλησε», ο Λοΐζος ερμηνεύει την πρώτη συνειδητά lo-fi μπαλάντα του ελληνικού τραγουδιού.

1. Θα Έρθει Μόνο Μια Στιγμή
2. Χτύπησαν Αργά
3. Μια Καλημέρα
4. Όταν Σε Είδα Να Ξυπνάς
5. Με Φάρο Το Φεγγάρι
6. Δώδεκα Παιδιά
7. Ποιος Το Ξέρει
8. Ας Μην Είχες Τόσα Λάθη
9. Τι Να Το Κάνεις Το Κορμί
10. Δώδεκα Παιδιά
11. Κανένας Δεν Μου Μίλησε
12. Καλημέρα Ήλιε

LOGIN