ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Καμικάζι
Χρονολογία: 2008
Εταιρεία: LYRA

Βαγγέλης Γερμανός
Καμικάζι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ξέφυγε ποτέ από τα 80’s ο Βαγγέλης Γερμανός; Ξέφυγε, αλλά όπως τόσοι και τόσοι άλλοι ομότεχνοι, αντί να πάει μπροστά πήγε πίσω: Στο λαϊκό και το ρεμπέτικο των προηγούμενων δεκαετιών, που με τα χρόνια κέρδιζε όλο και μεγαλύτερο έδαφος στο ρεπερτόριό του.

Έντεκα χρόνια μετά τις Ασκήσεις, στις οποίες είχε επίσης περπατήσει σε λαϊκούς δρόμους, στο Καμικάζι το επιχειρεί και πάλι, με μια υψηλότερου επιπέδου παραγωγή όμως - και με guests όπως η Γλυκερία και ο Μαχαιρίτσας. Ξεκινώντας με ένα καλογραμμένο κομμάτι που έχει τίτλο «Ρίξε Μάρκο μια γλυκιά πενιά», ο Γερμανός καθιστά εξαρχής σαφές πως περισσότερο τιμά ένα είδος που αγαπάει, παρά επιχειρεί να αφήσει το δικό του στίγμα σε αυτό. Άλλοτε θυμίζοντας τον Ορφέα Περίδη («Ταξιδιάρικο πουλί»), άλλοτε τον Ζαμπέτα («Σήκω πάνω Αχιλλέα») και άλλοτε βάζοντας την ροκ πινελιά του (π.χ. στην ηλεκτρική κιθάρα του «Το κορίτσι που αγαπάω»), ο σεβασμός του για τα είδη που υπηρετεί είναι υπεράνω αμφισβήτησης.

Από ένα σημείο και μετά, βέβαια, παύεις να δίνεις προσοχή στους στίχους, καθώς έχεις αντιληφθεί πως δεν λένε τίποτα σημαντικό. Οι δε μουσικές, ζεσταίνονται από μια παλιά φωτιά, χωρίς να ανάβουν μια δική τους. Και κάπως έτσι, προκύπτει ένας δίσκος αγνών προθέσεων, που υπηρετεί μεν με υπευθυνότητα και αγάπη το ευρύτερο λαϊκό τραγούδι, αλλά καταπιάνεται με αυτό χωρίς φαντασία.

 1. Ρίξε Μάρκο Μια Γλυκιά Πενιά 
 2. Ο Ψαράς Και Η Γοργόνα
 3. Ταξιδιάρικο Πουλί
 4. Καμικάζι (συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
 5. Μάσες, Ξάπλες, Φούμες
 6. Έλα Ήλιε μου (τραγουδάει η Γλυκερία)
 7. Σήκω Πάνω Αχιλλέα (συμμετέχει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
 8. Δεν Χωράω Πουθενά (συμμετέχει η Ηρώ Σαΐα)
 9. Σ’ Ένα Σοκάκι Στου Ψυρρή
 10. Η Πλεονεξία
 11. Αρχάγγελος Με Το Σπαθί
 12. Το Κορίτσι Που Αγαπάω
 13. Ο Απόκληρος

LOGIN