ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Καρυωτάκης
Χρονολογία: 1984
Εταιρεία: MINOS

Ποίηση: Κ. Καρυωτάκης

Eρμηνεία: Β. Παπακωνσταντίνου.

Μίκης Θεοδωράκης
Καρυωτάκης
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα πρώτα δευτερόλεπτα του Καρυωτάκη, όταν μπαίνει δηλαδή το τραγούδι «Υποθήκαι», αισθάνεσαι ότι πρόκειται να ακούσεις έναν συναρπαστικό δίσκο. Δυστυχώς, τα πράγματα κάπου χαλάνε.

Αφού συνέθεσε τρία συμφωνικά έργα την περίοδο 1980-1984 (Τρίτη Συμφωνία, Κατά Σαδδουκαίων και Έβδομη Συμφωνία), ο Θεοδωράκης μελοποιεί Κώστα Καρυωτάκη και καλεί τον παλιό του τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που στον απόηχο του δίσκου Φοβάμαι (1982) είναι πλέον διάσημος. Ο Παπακωνσταντίνου ανταποκρίνεται στο κάλεσμα με ιδέες για έναν πειραματικό δίσκο, με τρεις μονάχα μουσικούς: Toν Γιώργο Ζηκογιάννη στο μπάσο, τον Γιώργο Τσουπάκη στα ντραμς και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κώστα Γανωσέλη στα Yamaha keyboards. Ο τελευταίος αναλαμβάνει επίσης την ενορχήστρωση, η οποία σημαδεύει ανεξίτηλα το υλικό, με επιβλητικές, σκοτεινές και ψυχρές ατμόσφαιρες.

Παρ’ ότι ο Θεοδωράκης ορθώς επέλεξε να δώσει ελευθερία στους νεότερους συνεργάτες του, ρισκάροντας και κυνηγώντας έναν ήχο που ίδιος δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει μόνος, οι συνθέσεις του προκύπτουν αδύναμες και αδυνατούν να αναδείξουν τα λόγια του ποιητή. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, ο ακροατής αισθάνεται ότι ακούει δίσκο του  Γανωσέλη, την ώρα που η σύγκριση του Θεοδωράκη με άλλους συνθέτες οι οποίοι είχαν μελοποιήσει Καρυωτάκη πολύ καλύτερα στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η Λένα Πλάτωνος και ο Γιάννης Γλέζος («Πρέβεζα»), είναι αναπόφευκτη. Μοναδική πραγματικά καλή στιγμή είναι το ήρεμο «Όλα τα πράγματά μου», που σαφώς δεν αποτελεί κεντρικό τραγούδι του κύκλου. Οι δε ερμηνείες του Παπακωνσταντίνου, παρ’ ότι στιβαρές, ανά διαστήματα χάνονται μέσα σε χαμηλές οκτάβες και τρέμουλα.

Μέσα στη διαφορετικότητά του από τα υπόλοιπα έργα του Θεοδωράκη, ο Καρυωτάκης έχει ενδιαφέρον. Περισσότερο από οτιδήποτε όμως, ακούγεται σαν μια άσκηση/επίδειξη ύφους του ενορχηστρωτή του.

1. Υποθήκαι
2. Δημόσιοι Υπάλληλοι
3. Για Τη Ζωή Σου Μου ΄λεγες
4. Πάρε Τα Δώρα
5. Μπαλάντα Στους Αδοέους Ποιητές Των Αιώνων
6. Τι Νέοι Που Φτάσαμεν Εδώ
7. Κι΄ Αν Έσβησε Σαν Ίσκιος Τ΄ Όνειρό Μου
8. Η Νύχτα Μας Εχώρισεν
9. Δρόμος
10. Αγάπη
11. Μπρούτζινος Γύφτος
12. Όλα Τα Πράγματά Μου

LOGIN