ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Καρυωτάκης - 13 Τραγούδια
Χρονολογία: 1982
Εταιρεία: LYRA

Ποίηση: K. Kαρυωτάκης

Eρμηνεία: Σ. Γιαννάτου.

Λένα Πλάτωνος
Καρυωτάκης - 13 Τραγούδια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η μελοποίηση ποιημάτων του Κώστα Καρυωτάκη προηγήθηκε του Σαμποτάζ, ωστόσο ο διευθυντής της ΛΥΡΑ Αλέκος Πατσιφάς πίστευε πως το άλμπουμ ήταν κάπως δυσπρόσιτο ως ντεμπούτο, ενθαρρύνοντας έτσι την Πλάτωνος να γράψει πρώτα μια σειρά δροσερών τραγουδιών, με νεανική θεματολογία. Κάπως έτσι προέκυψε το Σαμποτάζ, με τον Καρυωτάκη να κυκλοφορεί τελικά μερικούς μήνες μετά.

Η μουσική του Καρυωτάκη είναι η μουσική της κατάθλιψης. Η κατά μόνας ακρόαση του δίσκου αυτού σε ένα κλειστό δωμάτιο απαιτεί τόλμη. Όμως πίσω από τη θλίψη υπάρχει μια κρυμμένη ομορφιά. Οι συνθέσεις φτιάχνουν μια υποβλητική ατμόσφαιρα και οι εντάσεις διατηρούνται χαμηλές, αν και σε κάποια σημεία ανεβαίνουν, όπως π.χ. στην τελευταία στροφή του «Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα» ή στο «Η πεδίας και το νεκροταφείο», που περιλαμβάνει ηλεκτρική κιθάρα και αποδίδει τον Καρυωτάκη με ροκ πνεύμα, σε ρυθμό ζεϊμπέκικου. Όπως και στο Σαμποτάζ έτσι κι εδώ η Πλάτωνος χρησιμοποιεί συνθετητές μαζί με φυσικά όργανα, παντρεύοντας το παλιό με το νέο. Κατά τα άλλα, η Σαββίνα Γιαννάτου εδραιώνει τη θέση της ως μία από τις κορυφαίες φωνές της Ελλάδας, χωρίς καν την ανάγκη ενός τραγουδιού-σουξέ, δρόμο στον οποίο θα περπατούσε σε όλη την καριέρα της.

Ο Καρυωτάκης της Πλάτωνος συγκαταλέγεται σίγουρα στους 10 καλύτερους ελληνικούς δίσκους μελοποιημένης ποίησης. Δεν «έφερε την ποίηση στο λαό», την προσέγγισε όμως με τέτοια ενσυναίσθηση που το αποτέλεσμα μοιάζει να προέκυψε από συνεργατική δουλειά της συνθέτριας με τον ποιητή.

 1. Βράδυ
 2. Χαμόγελο
 3. Άνοιξη
 4. Νύχτα
 5. Σε Παλιό Συμφοιτητή
 6. Παιδικό
 7. Το Φεγγαράκι Απόψε
 8. Σαν Δέσμη Από Τριαντάφυλλα
 9. Τα Γράμματά Σου
 10. Κριτική
 11. Η Πεδιάς Και Το Νεκροταφείον
 12. Πεθαίνοντας
 13. Μόνο

LOGIN