ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
Χρονολογία: 1996
Εταιρεία: VIRGIN

Τρύπες
Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια (1993) ήταν σίγουρα η καλύτερη κυκλοφορία των Τρύπες μέχρι τότε. Το σημείο στο οποίο απεκδύθηκαν τις post-punk καταβολές τους, κατακτώντας μιαν απόλυτα ξεκάθαρη καλλιτεχνική ταυτότητα.

Ηγετικές φυσιογνωμίες του ελληνικού ροκ πλέον, στο Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι διατηρούν τα παραπάνω στοιχεία, αλλά τα εμπλουτίζουν με προεκτάσεις σε άλλα μουσικά είδη και μια μεγαλύτερη ροπή προς την αταξία που μυρίζει αυτοπεποίθηση (τα σκρατς του DJ Smartie Al στο «Δεν υπάρχω», τα κρουστά στο «Ακούω την αγάπη» και το «Θ’ ανατέλλω», η εισαγωγή του «Χάρτινου τσίρκου»). Στην κονσόλα, ο Τίτος Καργιωτάκης βρίσκει έναν ιδανικό συνεργάτη στο πρόσωπο του Χρήστου Χαρμπίλα, οι μπασογραμμές του Καρρά προσφέρονται για σεμινάριο, ενώ σε κομμάτια όπως η «Καινούργια ζάλη» ο Αγγελάκας εδραιώνει τη θέση του ως ο κορυφαίος στιχουργός-ποιητής της εποχής.

Όμως ο θρίαμβος αυτού του δίσκου στέκεται πάνω από τα ίδια τα τραγούδια. Διαχειριζόμενοι την επιτυχία τους σαν να μη συμβαίνει, οι Τρύπες δεν θυσιάζουν ίχνος από την ασυμβίβαστη νοοτροπία τους, αποφεύγουν τον ερωτικό στίχο που ενδεχομένως θα διεύρυνε κι άλλο το κοινό τους και με το σύνθημα «η ζωή είναι μεγάλη/ μην την κάνεις καρναβάλι» υψώνουν μια ουσιαστική φωνή αντίδρασης στο μοντέρνο lifestyle. Το «κεφάλι γεμάτο χρυσάφι» είναι τελικά η ίδια τους η σοβαρότητα.

 1. Χάρτινο Τσίρκο
 2. Δεν Υπάρχω
 3. Ότι Σκοτώνεις Είναι Δικό Σου Για Πάντα
 4. Κεφάλι Γεμάτο Χρυσάφι
 5. Νάμαι Πάλι Εδώ Ζωντανός
 6. Ακούω Την Αγάπη
 7. Μια Υπέροχη Ευκαιρία
 8. Ξένος
 9. Πατρίδα Μου Είναι Εκεί Που Μίσησα
 10. Από Πόλη Σε Πόλη
 11. Καινούρια Ζάλη
 12. Τσακισμένη Χαρά
 13. Θα Ανατέλλω

LOGIN