ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Klaste Eleftheros
Χρονολογία: 1979
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000004

Στίχοι-Ερμηνεία: N. Άσιμος.

Νικόλας Άσιμος
Klaste Eleftheros
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ηχογραφημένο στο αυτοσχέδιο στούντιο του Στέλιου Λογοθέτη, το τρίτο μέρος της «Τριπλής Κασέτας Μπελά Με Χωρίς Ταμπέλα» κινείται στα ίδια περίπου πλαίσια με τα προηγούμενα δύο. Στο «Πανηγύρι» (νέα εκτέλεση του «Ο Ρωμιός» με ελαφρώς παραλλαγμένους στίχους) και το «Παράτα τα», ο Άσιμος ακολουθεί την προσφιλή του συνήθεια για επανεκτελέσεις παλιότερων κομματιών, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούσαν εξέλιξή τους. Με τα «Ματογυάλια» και το λαϊκορόκ «Την αντίσταση βαρέθηκα», κατατίθεται ένα δείγμα της κοσμοθεωρίας του, ενώ με το «Φανάρι» και το «Στων συντρόφων μου τις μύτες», βλέπουμε ξανά την εικόνα του μοναχικού ασυμβίβαστου αγωνιστή ενάντια στους συντηρητικούς θεσμούς και τον δογματισμό της Αριστεράς, που ο Άσιμος ενσάρκωνε πλήρως με τη ζωή του.

Το “Sonata Amanes” αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα στιγμή του Klaste Eleftheros από στιχουργικής και μουσικής άποψης. Ο Άσιμος, σε ένα λαϊκού ύφους κομμάτι με συνοδεία ακορντεόν, παίρνει θέση για το ζήτημα των φύλων, επηρεασμένος από τη γέννηση της κόρης του και τις προστριβές με τη φεμινίστρια σύντροφό του. (Αργότερα, στο βιβλίο του με τίτλο Αναζητώντας Κροκανθρώπους θα γράψει: «Αφιερωμένο στη μάνα του παιδιού μου Λίλλιαν που ονομάτισε την κόρη της Λίλλιαν, όπως ο Κωνσταντίνος Α΄ Παλαιολόγος, ονομάτισε τον υιόν αυτού Κωνσταντίνον Β΄ Παλαιολόγον»).

Οι αυτοσχεδιασμοί στο Klaste Eleftheros είναι λίγο πιο περιορισμένοι και τα τραγούδια παρουσιάζουν πιο συγκροτημένη δομή. Μας βοηθούν έτσι να νιώσουμε την ένταση των στίχων του Άσιμου και την ειλικρίνεια της ερμηνείας του, δίνοντας ένα σπάνιο για την εποχή δείγμα DIY παραγωγής τραγουδιών, πρόγονο πολλών αντίστοιχων προσπαθειών από underground μπάντες της επερχόμενης δεκαετίας του ‘80. Ωστόσο οι περισσότερες συνθέσεις παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, υπονομευόμενες για άλλη μια φορά από πρόχειρες ενορχηστρώσεις.

  1. Πανηγύρι
  2. Ματογυάλια
  3. Την Αντίσταση Βαρέθηκα
  4. Μου Λες Πως Σε Παραμελώ (Μουσική: Νίκος Δεληγιάννης)
  5. Πουτσόμουνο - Sonata Amanes - Μουνακόπουτσα
  6. Στων Συντρόφων Μου Τις Μύτες
  7. Το Φανάρι
  8. Παράτα Τα

LOGIN