ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Κωνσταντίνος Καβάφης -13 Τραγούδια
Χρονολογία: 2010
Εταιρεία: INNER-EAR

Ποίηση: Κ.Π.Καβάφης

Ερμηνεία: Γ. Παλαμίδας.

Λένα Πλάτωνος
Κωνσταντίνος Καβάφης -13 Τραγούδια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ακόμα κι όσοι αντιμετώπισαν την επάνοδο της Λένας Πλάτωνος με επιφύλαξη, μια κάποια έκπληξη την ένιωσαν με τον Καβάφη. Ενός υλικού που παρουσιάστηκε και ως πρόταση θεάματος σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, προωθήθηκε αρχικά ως μείζον έργο για τον νέο αιώνα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, για να επικρατήσει τελικά η λογική.

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός: Δεν έχουμε να κάνουμε με τραγούδια. Η μουσική στον Καβάφη παίζει ρόλο συνοδευτικό στην φωνή του Παλαμίδα. Μελωδίες δεν υπάρχουν – κι αν εδώ κι εκεί υπάρχει μουσική, αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνη της. Αριστουργήματα του Καβάφη περνούν από τα αυτιά του ακροατή είτε με τρόπο φλύαρο («Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον») είτε μέσα από απόπειρες μοντερνισμού οι οποίες θυσιάζουν την τόλμη τους σε ένα άχαρο αποτέλεσμα («Περιμένοντας τους Βαρβάρους»). Μοναδική σανίδα σωτηρίας η επιδέξια φωνή του Παλαμίδα, η οποία όμως μέσα από στιγμές ξαφνικής φωνασκίας και αλλαγές στον τόνο, αποσπά τη συγκέντρωση από τα λόγια αντί να τα αναδεικνύει. Η μουσική συνοδεύει τη φωνή του τελικά - όχι τα ποιήματα.

Στην αναπόφευκτη σύγκριση με τον Καρυωτάκη (τυχαία άραγε υιοθετήθηκε ένας παρόμοιος τίτλος;), ο ακροατής δεν μπορεί παρά να αισθανθεί έκπληξη από την τεράστια ποιοτική διαφορά των δύο δίσκων. Η Πλάτωνος του Καβάφη έχει ξεμείνει τόσο από έμπνευση, όσο και από ανθρώπους που θα την απέτρεπαν από το να βγάλει ένα άλμπουμ σαν κι αυτό.

 1. Απολείπειν Ο Θεός Αντώνιον
 2. Τα Παράθυρα
 3. Μακρυά
 4. Περιμένοντας Τους Βαρβάρους
 5. Μονοτονία
 6. Η Προθήκη Του Καπνοπωλείου
 7. Η Πόλις
 8. Δέησις
 9. Τείχη
 10. Επιθυμίες
 11. Κεριά
 12. Απ' Τες Εννιά
 13. Θάλασσα Του Πρωϊού

LOGIN