ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Ξεσσαλονίκη
Χρονολογία: 1993
Εταιρεία: ANO KATO RECORDS

Τα τραγούδια 11 -14 δεν περιλαμβάνονταν στην LP έκδοση του δίσκου. 

Ξύλινα Σπαθιά
Ξεσσαλονίκη
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

1992. Ένας κιθαρίστας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη μετά από δυο χρόνια διαμονής στη Γαλλία. Μαζί του κουβαλάει μερικά τραγούδια που συνέθεσε εκεί, μετά την αποχώρησή του από τα Μωρά στη φωτιά, τρία χρόνια νωρίτερα. Εκεί θα βρει τους ​Βασίλη Γκουνταρούλη, Χρήστο Τσαπράζη, Πάνο Τόλιο και Σταύρο Ρωσσόπουλο για να σχηματίσει μαζί τους τη δική του μπάντα. Πρόκειται για τον Παύλο Παυλίδη. Πρόκειται για τους Brancaleone, ή, όπως τους έμαθε ο κόσμος λίγο αργότερα, τα Ξύλινα Σπαθιά.

Το 1993 εκδίδουν τον πρώτο τους δίσκο με την Ano Kato records. Ξεκινώντας δυναμικά, προσφέρουν στο κοινό μια διαφορετικού είδους ανάγνωση του ροκ, πρωτοφανή για το ελληνικό κοινό: Στίχοι με ιδιαίτερο ύφος και θεματολογία που ξεφεύγουν από κλισέ φόρμες, ρυθμοί που γεφυρώνουν το χάσμα με την ποπ χορευτική μουσική και «υγρή» εκφορά στίχων - ένα στιλ που έμελλε να μιμηθούν πολλές ελληνόφωνες μπάντες. Τα τραγούδια είναι τα πιο ορμητικά στην ιστορία των Σπαθιών, ενδεικτικά της ικανότητάς τους να παράγουν εξαιρετικά ριφ («Βασιλιάς της σκόνης», «Καβαλάρης του τρόμου»), χωρίς να λείπουν οι πιο ατμοσφαιρικές («Το νερό που κυλάει», «Σιωπή»), αλλά και πιο ξεσσ-αλωτικές στιγμές («Ξεσσαλονίκη», «Τραίνο φάντασμα»).

Η κυκλοφορία του δίσκου οδήγησε σε προστριβές που έφτασαν μέχρι τη δικαστική διαμάχη με τα Μωρά στη Φωτιά, καθώς περιείχε τρεις συνθέσεις τους («Αδρεναλίνη», «Ερώτηση-κλειδί», «Καβαλάρης του τρόμου»), με στίχους του Παυλίδη, αλλά χωρίς αναφορά στον συνθέτη Στέλιο Σαλβαδόρ. Όπως και να ‘χει, η Ξεσσσαλονίκη είναι ένας σημαντικός και φοβερά επιδραστικός δίσκος, που μαζί με αντίστοιχες δουλειές από τις Τρύπες συνετέλεσε καταλυτικά στην επικράτηση του ελληνικού ροκ στα ακούσματα της νεολαίας του ’90 και όχι μόνο.

 1. Αφού Σου Το' Πα
 2. Ερώτηση Κλειδί
 3. Ξεσσαλονίκη
 4. Ο Καβαλάρης Του Τρόμου
 5. Το Νερό Που Κυλάει
 6. Πουλιά
 7. Ο Βασιλιάς Της Σκόνης
 8. Αδρεναλίνη
 9. Τραίνο Φάντασμα
 10. Σιωπή
 11. Πουλιά 2
 12. Ρόδες
 13. Λόλα
 14. Το Νερό Που Κυλάει

LOGIN