ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Ξύλινο Αλογάκι
Χρονολογία: 2003
Εταιρεία: ΕΜΙ

Στίχοι: Iσαάκ Σούσης

Ερμηνείες: Γιάννης Κότσιρας

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Ξύλινο Αλογάκι
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στη βάση μιας πετυχημένης συνεργασίας στο τραγούδι «Εφάπαξ» (2001) από το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αποφασίζει να κάνει έναν ολόκληρο δίσκο με τον Γιάννη Κότσιρα, σε στίχους Ισαάκ Σούση. Στο Ξύλινο Αλογάκι λοιπόν λειαίνει ελαφρώς το ύφος του, είτε για να αναδείξει τις φωνητικές ικανότητες του τραγουδιστή του, είτε επειδή πολύ απλά επιθυμεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακούμε κάποια πολύ καλά κομμάτια, όπως το ζεϊμπέκικο «Ξεπεσμένος άγγελος» και το «Θα ρωτήσω τα τραγούδια».

Την ώρα πάντως που οι Μαχαιρίτσας και Κότσιρας δεν ακούγονται καθόλου έξω απ’ τα νερά τους, οι στίχοι του Σούση διακατέχονται ενίοτε από υπερβολική δραματικότητα/μεγαλοπρέπεια. Η «Επίδαυρος» π.χ. είναι αχρείαστα πομπώδης, πόσο μάλλον όταν τα επόμενα τραγούδια είναι η  «Μιλένα» και η «Τοσοδούλα»... Ακόμα και στο εναρκτήριο «Ψίθυροι στη μοναξιά», που ακούστηκε αρκετά, με τη λέξη «κορμάκι» στο ρεφρέν ο Κότσιρας προδίδει πως είναι κατά βάση ένας ποπ σταρ με έντεχνο περιτύλιγμα, απευθυνόμενος σε ένα νεαρό γυναικείο κοινό, το οποίο οι στίχοι προσπαθούν κάπως πονηρά να προσεγγίσουν.

Ακόμα κι έτσι πάντως, το Ξύλινο Αλογάκι πετυχαίνει τους στόχους που φαίνεται να θέτει. Προτάσσοντας μάλιστα (ιδίως στις καλές του στιγμές, όπως το «Έτσι κι αλλιώς») ένα ποιοτικό αντίβαρο στις απλοϊκές μπαλάντες των mainstream τραγουδιστών της εποχής, ακριβώς επειδή παίζει στο ίδιο τερέν με αυτές.

 1. Ψίθυροι Στη Μοναξιά
 2. Εγώ Δε Σε Κατηγορώ
 3. Τα Μικρόβια
 4. Ο Απλός
 5. Σε Συγχωρώ Και Τι Να Γίνει
 6. Ξεπεσμένος Άγγελος
 7. Βάλε Να Πιω
 8. Θα Ρωτήσω Τα Τραγούδια
 9. Ο Φρονιμίτης
 10. Επίδαυρος
 11. Μιλένα
 12. Τοσοδούλα
 13. Ανίκητα Όλα
 14. Έτσι Κι Αλλιώς (…Συνέχεια)

LOGIN