ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Λάφυρα
Χρονολογία: 1998
Εταιρεία: LYRA

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Λάφυρα
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία του με τη Μελίνα Κανά, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αναζητά μια ανανέωση στον ενορχηστρωτικό τομέα. Την οποία βρίσκει στη σύμπραξή του με τους Ashkhabad, ένα πενταμελές συγκρότημα από το Τουρκμενιστάν.

Στο επίπεδο των συνθέσεων που περιλαμβάνονται εδώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις: τα τραγούδια κινούνται, μελωδικά και στιχουργικά, σε παρόμοιο κλίμα με τον προηγούμενο δίσκο του τραγουδοποιού. Όμως η μουσικότητα που χτίζουν οι Ashkhabad (κλαρίνο, βιολί, ακορντεόν, κρουστά, ταρ), σε συνεργασία με μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες σολίστες (Κώστας Θεοδώρου, Μανώλης Πάππος, Αντώνης Απέργης κ.ά.), ανεβάζει κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ένα διονυσιακό στοιχείο σε αρκετά κομμάτια. Τα οργανικά μέρη, μάλιστα, καταλαμβάνουν για πρώτη φορά τόσο μεγάλο χώρο σε δίσκο του Παπακωνσταντίνου. Ο ήχος της δουλειάς αυτής ξεχωρίζει για την εποχή του, καθώς παρότι κουβαλάει απόηχους από διάφορα πεδία (τζαζ, world κ.ά.), δεν είναι εύκολο να καταταχθεί ξεκάθαρα κάπου. Η Μελίνα Κανά ερμηνεύει και πάλι με πειθώ και φυσικότητα, βάζοντας στο ρεπερτόριό της μερικά ακόμα ξεχωριστά τραγούδια («Αερικό», «Βάλε Κρασί», «Μιλώ Για Σένα», «Απόψε»).

Τα Λάφυρα βρίσκουν τον Θανάση Παπακωνσταντίνου σε ένα μεταβατικό σημείο. Ενώ έχει βρει τη δημιουργική φωνή του και παράλληλα «θητεύει» στα κελεύσματα της δισκογραφικής «κατάστασης» της εποχής του, ταυτόχρονα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα γόνιμη αναζήτηση νέων ήχων και συγκινήσεων.

1. Γιορτή
2. Αερικό
3. Βάλε Κρασί
4. Στυλίτης
5. Όποιος Αγάπησε Δεν Ξέρει Να Το Πει
6. Η Λάθος Μοιρασιά (στίχοι Αδριανή Διαγουμά)
7. Αρματωλό
8. Μιλώ Για Σένα
9. Τα Λάφυρα Της Νύχτας
10. Αλεξάντρα
11. Απόψε
12. Αποχαιρετισμός

LOGIN