ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Λεπιδόπτερα
Χρονολογία: 1986
Εταιρεία: LYRA

Στίχοι: Λ. Πλάτωνος

Ερμηνεία: Λ. Πλάτωνος.

Λένα Πλάτωνος
Λεπιδόπτερα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Αφού έπεισε με το Γκάλοπ ότι μπορεί να γράψει ένα ποπ άλμπουμ βασισμένο εξολοκλήρου στο συνθεσάιζερ, η Πλάτωνος ξαναέπιασε το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι Μάσκες Ηλίου, φτιάχνοντας ένα εξίσου ασυμβίβαστο έργο, που δεν δείχνει να ενδιαφέρεται καθόλου για την εμπορική επιτυχία. Με μια πεταλούδα να εμφανίζεται κάθε τόσο στους στίχους και μια άναρχη δομή, τα τραγούδια στα Λεπιδόπτερα μοιάζουν να έρχονται από μια φευγάτη, ημίτρελη νηπιαγωγό.

Ηχητικά ο δίσκος έχει την ίδια φρεσκάδα με τους δύο προηγούμενους προσωπικούς της Πλάτωνος. Η διαφορά είναι ότι οι μουσικές και οι στίχοι δεν σου δίνουν πολλά σημεία να πιαστείς: Στα περισσότερα κομμάτια, η μελωδία είναι από υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. Στη μέση του δίσκου βέβαια, βρίσκονται δύο σπουδαίες στιγμές: Η παιχνιδιάρικη, πολύχρωμη ποπ του «Έρως Παντοριάνα Πανδώρα», που είναι μια ωδή στον σαρκικό έρωτα και βέβαια το «Μπρένθις», από τα πιο «στρογγυλά» τραγούδια της Πλάτωνος, με ένα εξαιρετικό ρεφρέν που φλερτάρει με το ελαφρολαϊκό ύφος.

Ένας φαν της τραγουδοποιού ή της αβάν-γκαρντ μουσικής δεν θα δυσκολευτεί να εκτιμήσει τα Λεπιδόπτερα. Την ίδια στιγμή, πρόκειται για έναν δίσκο που δύσκολα αποκωδικοποιείται και ακόμα πιο δύσκολα αγαπιέται – κάτι που βέβαια αποτελεί κομμάτι της γοητείας του.

  1. Araschnia Levana (Αρασχία Λεβάνα)
  2. Tικ Tακ Ή Aurorina Selene (Ωρορίνα Σελένε)
  3. Λητώ
  4. Cyaniris (Κυάρινις)
  5. Eros Pantoriana Pandora (Έρως Παντοριάνα Πανδώρα)
  6. Brenthis (Μπρένθις)
  7. Τα Γενέθλια Ή Aporia Maturna (Απόρια Ματούρνα)
  8. Εσπέρια Ίρις Γκρέκα (Hesperia Iris Greca)
  9. Ένας Κύκλος Ή Erynnis Eroides (Ερύνις Ερόιντες)

LOGIN