ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Λιποτάκτες EP
Χρονολογία: 1960
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: Γ. Θεοδωράκης

Ερμηνεία: Μ. Θεοδωράκης.

Μίκης Θεοδωράκης
Λιποτάκτες EP
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Οι Λιποτάκτες είναι ουσιαστικά ο πρώτος δισκογραφημένος κύκλος τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς γράφτηκαν πριν τον Επιτάφιο, την περίοδο 1952-54, πάνω σε στίχους του αδερφού του, Γιάννη. «Έως το 1960», δηλώνει συνθέτης, «δε μου είχε περάσει ποτέ απ’ το νου πως τα τραγούδια αυτά, που εκτός από ‘μένα τ’ άκουγε μόνο η Μυρτώ και δυο-τρεις στενοί φίλοι, θα μπορούσαν ποτέ να ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο κοινό». 

Πρόκειται για τέσσερα ήσυχα αριστουργήματα. Το «υγρό» μπουζούκι του Χιώτη, η «ευγενική» κλασική κιθάρα του Φάμπα και ο παράξενος, γλυκός θόρυβος από τα κρουστά του Καζάνα, σε μια ανατρεπτική ενορχηστρωτική προσέγγιση, δημιουργούν μια οικεία ατμόσφαιρα που δεν είχε αποτυπωθεί ξανά σε ελληνικό δίσκο. Το «Χάθηκα» και η «Όμορφη πόλη» (που θα ερμήνευε μεταξύ άλλων και η Εντίθ Πιαφ) είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση, ωστόσο και τα τέσσερα τραγούδια είναι από τα πιο όμορφα του συνθέτη.

Με την καθαρή ματιά που δίνει ο χρόνος, στους Λιποτάκτες μπορεί κανείς να διακρίνει μια πρώτη έκφανση του νεοκυματικού ελληνικού τραγουδιού, πάνω στην οποία θα πατούσαν λίγα χρόνια μετά τραγουδοποιοί όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος. Η απόφασή του Θεοδωράκη να τα τραγουδήσει ο ίδιος έκανε αρκετούς να αμφισβητήσουν τα φωνητικά του προσόντα, ωστόσο ήρθε κόντρα στη σοβαροφάνεια της εποχής και αποδείχτηκε επιδραστική.

  1. Όμορφη Πόλη (Θα Γίνεις Δικιά Μου)
  2. Δακρυσμένα Μάτια
  3. Αυγή Αφράτη (Σκέπασε Ατμός Τον Έρωτά Μας)
  4. Χάθηκα

LOGIN