ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Μαγγανείες
Χρονολογία: 2012
Εταιρεία: MINOS

Μουσική-Στίχοι: Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεία: Γιάννης Χαρούλης.

Θανάσης Παπακωνσταντίνου Γιάννης Χαρούλης
Μαγγανείες
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η συνεργασία του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τον Γιάννη Χαρούλη κυοφορoύταν για χρόνια, με διάφορα τραγούδια να δοκιμάζονται στις εκατέρωθεν συναυλίες τους. Στις Μαγγανείες ο νεαρός ερμηνευτής από την Κρήτη αποζητά να διευρύνει το ρεπερτόριό του, ενώ ο Λαρισαίος δημιουργός βρίσκει ακόμα μια ενδιαφέρουσα (αν και με σαφείς αναφορές στο Νίκο Ξυλούρη) φωνή που ταιριάζει στα τραγούδια του.

Από διάφορες απόψεις, ο δίσκος τελικά απαγοητεύει. Πρώτον, πολλά από τα τραγούδια μοιάζουν δεύτερης διαλογής για τα στάνταρ του Παπακωνσταντίνου: οι στίχοι δεν έχουν τη συνήθη σπιρτάδα, ενώ οι μελωδίες συχνά ανακυκλώνουν με μη εποικοδομητικό τρόπο γνωστά από την πρότερη δράση του μοτίβα. Δεύτερον, οι ενορχηστρώσεις, τις οποίες αναλαμβάνει ο Χαρούλης και οι συμμετέχοντες μουσικοί, παρότι είναι καλοδουλεμένες, υπολείπονται σε φαντασία και τόλμη.

Εκείνος που αποδεικνύεται δυνατό χαρτί της κυκλοφορίας είναι ο Χαρούλης, του οποίου οι ερμηνείες έχουν ιδιαίτερη θέρμη και κάποιες φορές «ανασταίνουν» τα τραγούδια. Το «Η Ουρά Του Αλόγου», π.χ., που είχε πρωτοπεί η Φένια Παπαδόδημα, μεταμορφώνεται σε κάτι εξαιρετικό. Εξίσου δυναμική είναι η ερμηνεία του στην «Ανεμόσκαλα», ενώ στο «Ο Ακίνητος» βγάζει έναν διαφορετικό εαυτό, πιο εσωστρεφή αλλά εξίσου σαγηνευτικό. Από εκεί και πέρα, όμως, λίγα σημεία του επιτρέπουν να αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Οι Μαγγανείες είναι τελικά ο λιγότερο ενδιαφέρων δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου μέχρι σήμερα. Αντίθετα, στη δισκογραφία του Γιάννη Χαρούλη κατέχει σημαντική θέση, αφού τον συνδέει επισήμως με έναν σημαντικό δημιουργό και προσθέτει μερικά άξια τραγούδια στο ρεπερτόριό του.

1. Άγιοι (μουσική Μανώλης Πάππος)
2. Ανεμόσκαλα (στίχοι Ξενοφών Γκαναδάκης)
3. Οδοιπόροι
4. Πλύστρα Του Ουρανού
5. Το Σκουλαρίκι (Intro)
6. Το Σκουλαρίκι
7. Μια Μάνα Που ‘Χε Ένα Γιο (στίχοι παραδοσιακοί)
8. Μαγγανείες
9. Η Ουρά Του Αλόγου
10. Ο Ακίνητος
11. Τότε Και ‘Γω
12. Η Πρώτη Άνοιξη
13. Ραμόν

LOGIN