ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Μαγική Πόλις
Χρονολογία: 2006
Εταιρεία: MINOS

Μουσική: M. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις

Στίχοι: Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Ευτ. Παπαγιαννοπούλου, Γ. Αραβαντινός, Ν. Περιγιάλης, Br. Behan (απόδοση Β. Ρώτας), Ι. Καμπανέλλης

Ερμηνεία: Γρ. Μπιθικώτσης, Ελ. Μαργαρίτη, Ντ. Γιαννακοπούλου, Κλ. Δενάρδου, Χρηστάκης.

Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που ακούστηκαν στην παράσταση του 1963 αλλά δεν περιλαμβάνονται στο δίσκο είναι τα «Αυτούς που βλέπεις», «Ο Μίμης ο τσιγγάνος», «Ο Καβαλάρης τ’ ουρανού», «Πέντε στρατιώτες», «Ένα δειλινό» και «Δοξαστικό».

Μίκης Θεοδωράκης
Μαγική Πόλις
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Επιθεώρηση που ανέβηκε στο θέατρο Παρκ το καλοκαίρι του 1963, η Μαγική Πόλις έφερε δύο «αιώνιους αντίπαλους», τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι, σε συνεργασία. Καθένας από τους δύο συνέθεσε νέα τραγούδια αλλά χρησιμοποίησε και ήδη υπάρχοντα. Το υλικό κυκλοφόρησε αρχικά σε δίσκους ’45 στροφών, ενώ η κυκλοφορία του άλμπουμ Μαγική Πόλις έρχεται δεκαετίες μετά, το 2006, για να απομονώσει ορισμένα highlights.

Τα πρώτα πέντε κομμάτια ανήκουν στον Μάνο Χατζιδάκι. Το «Ναυτάκι» και η «Κυρά» συγκαταλέγονται στις πιο ελαφρές καταθέσεις του, η «Μαγική Πόλη»  είναι λίγους πόντους πιο πάνω με το ευδιάκριτο χατζιδακικό στίγμα στη μελωδία, αλλά οι αληθινά μεγάλες στιγμές εδώ είναι το μελαγχολικό «Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς» (γραμμένο το 1943, είχε ακουστεί για πρώτη φορά στην ταινία Δύο Κόσμοι το 1949) και βέβαια το «Είμαι αητός χωρίς φτερά». Το αριστούργημα αυτό σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είχε κυκλοφορήσει το 1961 με τη φωνή του σολίστα του μπουζουκιού Διαμαντή Πανάρετου. Ήταν το χειροκρότημα που απέσπασε στην παράσταση Μαγική Πόλις που ώθησε τον Χατζιδάκι να το ηχογραφήσει εκ νέου με τον Μπιθικώτση, στην εκτέλεση που έμεινε στην ιστορία.

Στο δεύτερο μισό ακούμε τα κομμάτια του Θεοδωράκη. Με εξαίρεση το «Γελαστό παιδί», που γνωρίζει εδώ μια μάλλον υπερβολικά δραματική, αργή εκτέλεση, τα υπόλοιπα τέσσερα γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση, κάνοντας αρκετούς να πουν πως ο Θεοδωράκης είχε πιο έντονα δημιουργικό ρόλο. Το «Βάρκα στο γιαλό» είναι από τα καλύτερα εξωστρεφή λαϊκά τραγούδια του, το «Φεγγάρι κάνει βόλτα» με την αναφορά στον Τσιτσάνη ένα καλογραμμένο αργό ζεϊμπέκικο και η «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» μια πικρή μπαλάντα που βρίσκει εύκολα το στόχο, με τη λακωνική στιχουργική του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Η κύρια αδυναμία της κυκλοφορίας αυτής έγκειται στην αποσπασματικότητά της. Ακόμα και χωρίς τη συγκέντρωση όλων των τραγουδιών της ομώνυμης παράστασης όμως, δεν παύει να αποτελεί δείγμα μιας ιστορικής συνάντησης – ο μοναδικός κοινός δίσκος δύο κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

  1. Μαγική Πόλη
  2. Το Ναυτάκι
  3. Είμαι Αητός Χωρίς Φτερά
  4. Ήρθε Βοριάς, Ήρθε Νοτιάς
  5. Η Κυρά
  6. Βάρκα Στο Γιαλό
  7. Τι Να Την Κάνω Τη Χαρά
  8. Το Γελαστό Παιδί
  9. Το Φεγγάρι Κάνει Βόλτα
  10. Μαργαρίτα - Μαγιοπούλα

LOGIN