ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Μαουτχάουζεν + Έξη Τραγούδια
Χρονολογία: 1966
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Ι. Καμπανέλλης, Ν. Γκάτσος, Τ. Λειβαδίτης, Γ. Σταύρου, Δ. Χριστοδούλου,

Eρμηνεία: Μ. Φαραντούρη.

Μίκης Θεοδωράκης
Μαουτχάουζεν + Έξη Τραγούδια
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μελοποιώντας τέσσερα ποιήματα του Ιάκωβου Καμπανέλλη (εμπνευσμένα από την παραμονή του τελευταίου στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Μαουτχάουζεν» της Αυστρίας ως φυλακισμένος), στις αρχές του 1966 ο Μίκης Θεοδωράκης επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τα ηχητικά του κεκτημένα και αφήνει για λίγο στην άκρη το εμβληματικό του μπουζούκι. Η ηλεκτρική κιθάρα που χρησιμοποιεί στον «Αντώνη», το τσέμπαλο στον «Δραπέτη», τα κρουστά, το βιολοντσέλο και το φλάουτο, τον οδηγούν σε έναν ήχο διαφορετικό και επιβλητικό, που συνομιλεί με το παγκόσμιο τραγούδι. 

Οι συνθέσεις στο Μαουτχάζουζεν κινούνται σε υψηλότατα επίπεδα. Οι στίχοι του Καμπανέλλη δεν καταδικάζουν απλώς τη βία και την αλλοφροσύνη του πολέμου αλλά υμνούν και τον έρωτα, ο οποίος ανθίζει ακόμα και σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον, ενώ η Μαρία Φαραντούρη αποδεικνύεται ιδανική ερμηνεύτρια (ο Θεοδωράκης είχε γράψει τα τραγούδια ειδικά για τη φωνή της), ιδίως στο εξαιρετικό «Άσμα Ασμάτων». Πρόκειται για τον σημαντικότερο δίσκο της καριέρας της.

Τα έξι τραγούδια που συμπληρώνουν την έκδοση, γνωστά και ως «Κύκλος Φαραντούρη», ακολουθούν πιο λαϊκότροπους δρόμους και μοιράζονται ένα πιο ανάλαφρο κλίμα, μολονότι στιχουργικά κυριαρχεί η απαισιόδοξη ματιά (με μόνη εξαίρεση το «Εκκρεμές»). Είναι ενδιαφέρουσες καταθέσεις, αναπόφευκτα όμως επισκιάζονται από το κυρίως έργο: Το λαμπρά επιτυχημένο πείραμα ενός συνθέτη με λαϊκό ήχο να περάσει διακριτικά σε δυτικότροπες φόρμες και ενορχηστρώσεις. 

  1. Άσμα ασμάτων
  2. Ο Αντώνης
  3. Ο δραπέτης
  4. Όταν τελειώσει ο πόλεμος
  5. Κουράστηκα να σε κρατώ
  6. Ο ίσκιος έπεσε βαρύς
  7. Πήρα τους δρόμους τ’ ουρανού
  8. Στου κόσμου την ανηφοριά
  9. Το εκκρεμές
  10. Τ’ όνειρο καπνός

LOGIN