ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Μαρτυρίες
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Γ. Λογοθέτης, Μ. Ελευθερίου, Γ. Χρονάς, Δ. Μούτσης, Β. Τσιμπούλη

Eρμηνεία: Μ. Μητσιάς, Β. Λαβίνα, Χρ. Λετονός.

Δήμος Μούτσης
Μαρτυρίες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1974, παλιοί και νέοι δίσκοι του Θεοδωράκη που παρέμεναν απαγορευμένοι κατά τη διάρκεια της Χούντας κυκλοφορούν ελεύθερα και το κοινό τρέχει να τους αγοράσει, κάπως εορταστικά. Μέσα στη γενική πληθώρα από άλμπουμ επικαιρικού χαρακτήρα (Τα Tραγούδια του Δρόμου, Τα Mικροαστικά κλπ), οι Μαρτυρίες, που έχουν γραφτεί κατά τη διάρκεια της Χούντας αλλά για ευνόητους λόγους λογοκρίνονται και κυκλοφορούν μετά την πτώση της, περνούν απαρατήρητες.

Με ευδιάκριτο πλέον προσωπικό ύφος, ο Μούτσης φτιάχνει λαϊκά τραγούδια που έχουν ένα twist. Η εξαιρετική «Επιστράτευση 20 Ιουλίου ‘74» με τον ήχο της σειρήνας και την άψογη ερμηνεία του Μητσιά είναι λόγος επαρκής για να επιστρέψεις σε αυτό το δίσκο, όπως και το «Με ξένο διαβατήριο» (αμφότερα σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη). Από την άλλη μεριά, το σατιρικό «Γιούπι - γιούπι - γεια» μοιάζει εκτός κλίματος υφολογικά, η ενορχήστρωση στο «Τούτο το βράδυ» (πρώτη στιχουργική απόπειρα του συνθέτη) προκύπτει συγχυσμένη και οι στίχοι πολλών τραγουδιών αδυνατούν να δέσουν με τις μουσικές. Ο δίσκος πάντως σέβεται το βάρος των θεμάτων που θίγει και το concept μιας μαρτυρίας πάνω στα πολιτικά γεγονότα της εποχής του (Εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, Χούντα κλπ). Το δικό τους ενδιαφέρον έχουν επίσης οι ήχοι συνομιλίας από το στούντιο, με οδηγίες του συνθέτη π.χ. για το πώς θέλει να ακούγεται το ακορντεόν και φράσεις όπως «τι θα γίνει, θα ξεκινήσουμε;».

Οι Μαρτυρίες δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας «καταπληκτικός» ή «εξαιρετικός» δίσκος, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν ιστοσελίδες χωρίς την οποιαδήποτε ικανότητα ή διάθεση κρίσης πάνω στο έργο σημαντικών δημιουργών. Έχουν ωστόσο τις στιγμές τους - και αξίζουν μια προσεκτική ακρόαση, την οποία ελάχιστοι έχουν πραγματοποιήσει.

  1. Επιστράτευση 20 Ιουλίου 1974
  2. Μαρτυρίες
  3. Γιούπι – Γιούπι – Γεια
  4. Τούτο Το Βράδυ
  5. Το Γράμμα Της Δευτέρας
  6. Καταζητούνται
  7. Δεν Έχει Πια Ζωή
  8. Απ’ Το Κέντρο Διερχομένων
  9. Θυμάσαι Στην Ελλάδα
  10. Με Ξένο Διαβατήριο

LOGIN