ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Μαθήματα Φιλοσοφίας
Χρονολογία: 2015
Εταιρεία: PANIK

Νίκος Καρβέλας
Μαθήματα Φιλοσοφίας
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Τέσσερα χρόνια και κάτι μετά το Όλα Είναι Μες Το Μυαλό, κενό μεγάλο για κάποιον που έβρισκε πάντα χρόνο για προσωπικούς δίσκους ανεξαρτήτως αποδοχής και εποχής, τα Μαθήματα Φιλοσοφίας δημιούργησαν έναν σχετικό ντόρο. Με τα κομμάτια να ανεβαίνουν ένα-ένα στο ΥouΤube και τους τίτλους να φέρνουν εύκολα clicks, ο Νίκος Καρβέλας είχε την προσοχή με το μέρος του.

Όχι όμως και την έμπνευση. Το stoner rock με επικεφαλής τον κιθαρίστα Carlos Ε. Perez έχει μεν ένα δυναμισμό, οδηγεί όμως τελικά σε έναν μονοδιάστατο δίσκο και προδίδει τη φανερή έλλειψη συνθέσεων. Όσο για τους στίχους, θίγουν μεν με τολμηρό τρόπο θέματα γύρω από την ανθρώπινη υποκρισία και τη σεξουαλικότητα, το κάνουν όμως χωρίς βάθος και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς καν να ακολουθούν τον ρυθμό της μουσικής.

Με μοναδική αληθινά καλή στιγμή το εκρηκτικό “Rottweiler”, ο Καρβέλας ξεπατικώνει ένα ύφος μεταξύ Alice in Chains και White Stripes. Το «Σκέψου για λίγο» συνομιλεί με το “Imagine” του Lennon, ενώ κομμάτια όπως το «Κωλάρα», το «Αντικαταθλιπτικό» ή ο «Σαβουρογάμης» σπρώχνουν μπροστά την υπόθεση του trash τραγουδιού, χωρίς ωστόσο να αποτελούν εμπνευσμένες καταθέσεις για τα δεδομένα του Καρβέλα.

Στα σχόλια του YouTube, όπου παίχτηκε σχεδόν εξολοκλήρου το παιχνίδι γύρω από το δίσκο, πολλοί αντέδρασαν με οπαδικό ενθουσιασμό του τύπου «πες τα Νικόλα». Κάποιοι άλλοι έβρισαν. Περισσότερο από οτιδήποτε, όμως, τα Μαθήματα Φιλοσοφίας φωτογραφίζουν έναν Καρβέλα που γελάει, διαμμαρτύρεται και φιλοσοφεί μόνος του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι το τελευταίο του σόλο άλμπουμ…

 1. Η Θεωρία Των Δεδομένων
 2. Ο Διάβολος Είναι Από Την Ελλάδα
 3. Rottweiler
 4. Αντικαταθλιπτικό
 5. Σκέψου Για Λίγο
 6. Σαβουρογάμης
 7. Μαύρη Τρύπα
 8. Νιτρογλυκερίνη
 9. Κωλάρα
 10. Miserabile Visu
 11. Τραπεζάκι

LOGIN