ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Με Στόμα Που Γελά
Χρονολογία: 2018
Εταιρεία: ΑΧΟΣ

Ερμηνεία: Σωκράτης Μάλαμας.

Σωκράτης Μάλαμας Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Με Στόμα Που Γελά
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στην καλλιτεχνική πορεία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, έχοντας πολλές συμμετοχές στους δίσκους του και παίζοντας διαχρονικά τα τραγούδια του φίλου του στις προσωπικές του συναυλίες. Έτσι, ένα άλμπουμ όπου ο πρώτος είναι ο βασικός ερμηνευτής του δεύτερου ήταν αναπόφευκτο να συμβεί κάποια στιγμή, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 25 χρόνια από την πρώτη τους συνεργασία για να το δούμε να υλοποιείται.

Το Με Στόμα Που Γελά συζητήθηκε ως ένας δίσκος λαϊκής/δημοτικής κατεύθυνσης. Και όντως ο Παπακωνσταντίνου επιστρέφει εδώ στα μονοπάτια της πρώτης περιόδου του, καταθέτοντας αρκετά αξιόλογα τραγούδια αυτού του κλίματος («Είχα Τον Κήπο Της Εδέμ», «Η Καλύβα», «Το Ζητιανόξυλο», «Μείνε Κοντά Μου»). Όμως αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια, καθώς εντός του άλμπουμ υπάρχουν κι από τα άλλα, τα πιο μυστήριου και ονειρικού ύφους τραγούδια του τραγουδοποιού («Απόδραση», «Τρυφερή Σκιά»), αλλά και μια μελοποίηση αποσπάσματος της «Καντάτας» του Τάσου Λειβαδίτη («Στα Πόδια Της»), που φέρνει στον νου την για καιρό αγνοούμενη πυρετώδη τρέλα της Αγίας Νοσταλγίας.

Μπορεί να μην κρύβει κάποια μεγάλη έκπληξη ως άκουσμα τούτο το άλμπουμ, όμως η συνέπεια και η προσήλωση της γραφής του Παπακωνσταντίνου οδηγούν σε μια ακόμα κατάθεση με περιεχόμενο και απουσία «γεμισμάτων». Ειδικά, μάλιστα, στο στιχουργικό πεδίο το επίπεδο είναι τέτοιο που ανάγει τον δίσκο σε όαση για τον χώρο του τρέχοντος ελληνικού τραγουδιού. Ο Μάλαμας, από τη μεριά του, πότε δωρικός, πότε εύθραυστος, επαληθεύει όχι μόνο την σαν καλό κρασί παλαίωση της ερμηνευτικής του δεινότητας και διεισδυτικότητας, αλλά και τη βαθιά καλλιτεχνική συγγένεια και συνάφειά του με τον συνοδοιπόρο του.

1. Στα Πόδια Της (ποίηση Τάσος Λειβαδίτης, ερμηνεία Θανάσης Παπακωνσταντίνου)
2. Ρίλκε (ποίηση Rainer Maria Rilke)
3. Είχα Τον Κήπο Της Εδέμ
4. Η Καλύβα
5. Απόδραση
6. Σκέψη Μου Ξημερωμένη
7. Γυναίκες (ποίηση Herman Hesse)
8. Το Ζητιανόξυλο
9. Κάρτες
10. Τάλα
11. Η Λάθος Μοιρασιά (στίχοι Αδριανή Διαγουμά)
12. Μείνε Κοντά Μου
13. Τρυφερή Σκιά

LOGIN