ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Mε Το Βαρέλι Που Για Να Βγει Το Σπάει
Χρονολογία: 1978
Εταιρεία: Ανεξάρτητη παραγωγή

παράνομη κασέτα Νο 000001

Στίχοι: Ν. Άσιμος

Eρμηνεία: Ν. Άσιμος, διάφοροι

Νικόλας Άσιμος
Mε Το Βαρέλι Που Για Να Βγει Το Σπάει
Tου Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1975 εκδίδεται ένα 45άρι από την Minos, με δυο τραγούδια: «Ο μηχανισμός» και «Ο Ρωμιός». Είναι οι πρώτες συστάσεις ενός μουσικού που σατιρίζει την ελληνική κοινωνία -φορές και τον ίδιο του τον εαυτό- με τους ξεκάθαρους στίχους του. Παραπάνω στοιχεία δεν δίνονται. Ωστόσο στις μπουάτ της Πλάκας και στους δρόμους των Εξαρχείων ο Νικόλας Άσιμος δεν είναι καθόλου άσημος. Είναι ένας ανήσυχος, ιδιαίτερος καλλιτέχνης με αγάπη για το θέατρο και τη μουσική και αποστροφή για κάθε θεσμό και εξουσία.

Τρία χρόνια μετά, αναζητώντας πλήρη ελευθερία έκφρασης μακριά από τις νόρμες μιας δισκογραφικής, ηχογραφεί την πρώτη του «παράνομη» κασέτα, όπου και συμπεριλαμβάνει τα δύο ήδη δισκογραφημένα κομμάτια σε πιο «σπιτικές» εκτελέσεις. Παρά τη διαφορά της ποιότητας της ηχογράφησης και τις σχετικά φτωχές ενορχηστρώσεις με κιθάρα, μπουζούκι και κλαρίνο, ο Άσιμος δίνει πλέον το ξεκάθαρο στίγμα του, σκιαγραφώντας τον ίδιο του το χαρακτήρα: Με ανελέητη σάτιρα προς τους απανταχού θεσμούς («Ρωμιός», «Θανάσαινα»), «μόνος μου και όλοι σας» διάθεση («Δεν πα να μας χτυπάν», «Θα το δείξει κι ο καιρός»), μηδενισμό («Παράτα τα», «Τιράντες», «Σαν θα με καλέσει η πατρίδα») ακόμα και πρόζα, ερχόμενη από το πλούσιο DIY θεατρικό του παρελθόν («Βαρέλι», «Καλέ στρατιώτη», «Έλα κουτέ»). Οι καυστικοί του στίχοι στηρίζονται αξιοπρεπέστατα από τις λιτές αλλά όχι απλοϊκές συνθέσεις του, που ακολουθούν λαϊκές/ρεμπέτικες, ροκ ή ελαφρές μελωδίες.

Στην πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του λοιπόν ο Άσιμος σπάει το βαρέλι, παρασέρνοντας μεροκαματιάρηδες ξενιτεμένους, «καθώς πρέπει» ιδιοκτήτες, στρατιώτες, προλετάριους, κεφαλαιοκράτες και παπάδες, με την ορμή ενός ειλικρινά επαναστατημένου και ασυμβίβαστου ατόμου.

 1. Μηχανισμός
 2. Ρωμιός
 3. Παπάς
 4. Τιράντες
 5. Σιόρ Ιδιοκτήτης
 6. Βαρέλι, Πιάστηκα Σκοινί Κορδόνι
 7. Θα Το Δείξει Κι Ο Καιρός
 8. Δεν Πα Να Μας Χτυπάν
 9. Θανάσαινα
 10. Έλα Κουτέ
 11. Καλέ Στρατιώτη
 12. Σαν Θα Με Καλέσει Η Πατρίδα
 13. Μην Καρτεράτε
 14. Παράτα Τα

LOGIN