ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Μedia Luz
Χρονολογία: 1976
Εταιρεία: COLUMBIA

Στίχοι: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ερμηνεία: Διάφοροι.

Λουκιανός Κηλαηδόνης
Μedia Luz
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Στα πρώτα χρόνια της Mεταπολίτευσης, τότε που όλη η Ελλάδα τραγουδούσε Θεοδωράκη και αντάρτικα, ο Κηλαηδόνης, συνειδητά εκτός κλίματος, κυκλοφορεί τον πιο ιδιαίτερο δίσκο του. Αναπολώντας τις ταινίες που είδε ως νέος στο Ροζικλαίρ (κακόφημο σινεμά της Ομόνοιας και τόπος συνάντησης της νεολαίας από τα 50’sμέχρι τα 70’s), πλάθει με τη φαντασία του ένα φιλμ-νουάρ(του οποίου την υπόθεση παραθέτει επιγραμματικά) και το ντύνει με μουσική. Ουσιαστικά, φτιάχνει το σάουντρακ μιας ταινίας που δεν γυρίστηκε ποτέ!

Με μια ορχήστρα 25 μουσικών που αποτελούσε την αφρόκρεμα της τζαζ και της ροκ σκηνής της εποχής, οι συνθέσεις έχουν κάτι από την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μιας κινηματογραφικής προβολής. Η κατάληξη της μελωδίας στη «Διαδρομή» θυμίζει τη μεταγενέστερη «Βουλιαγμένη», ενώ το «Διάλειμμα ολίγων λεπτών» με τη φωνή της Ιωάννας Κιουρτσόγλου, δίνει μια ωραία ανάσα δροσιάς στο μέσο του άλμπουμ (η πρώτη φορά που ακούγονται στίχοι) γνέφοντας στoελαφρό ελληνικό τραγούδι 50’s.Διότι μπορεί η ταινία να είναι αμερικάνικη, ωστόσο παίζεται σε ελληνικό σινεμά…

Το MediaLuz είναι ένα φιλμ χωρίς εικόνα πουζει στο δικό του κόσμο. Ίσως όχι ένας δίσκος που θα βάλεις να ακούσεις πολλές φορές, αλλά μια ξεχωριστή κατάθεση στην ελληνική μουσική - ένα concept album που αγνοεί επιδεικτικά την εμπορικότητα και τη μόδα, για να περισώσει μια πολύτιμη προσωπική ανάμνηση.

 1. Τίτλοι Του Έργου
 2. Πρώτη Προειδοποίησις
 3. Η Γυναίκα Με Το Πράσινο Ταγιέρ
 4. Διαδρομή
 5. Σιγή Νοσοκομείου
 6. Δείπνο Για Δύο
 7. Το Συνδικάτο Του Εγκλήματος
 8. Διασχίζοντας Το Ποτάμι
 9. Ένα Παράξενο Ραντεβού
 10. Ο Κίνδυνος Μεγαλώνει
 11. Διάλειμμα Ολίγων Λεπτών
 12. Συνέχεια Διαλείμματος
 13. Προσεχώς
 14. Το Αίνιγμα Γίνεται Πιο Σκοτεινό
 15. Media Luz
 16. Καταδίωξις Μέχρι Θανάτου
 17. The End
 18. Προσκλητήριο
 19. The Rest Is Silence

LOGIN