ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Μη Μου Τους Κύκλους Τάρατε
Χρονολογία: 1990
Εταιρεία: AKTH

Στίχοι: Λ. Πλάτωνος

Ερμηνεία: Λ. Πλάτωνος, Κ. Νιτσοπούλου, Κ. Κούκα, Α. Βαξαβανίδου.

Λένα Πλάτωνος
Μη Μου Τους Κύκλους Τάρατε
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

«Αισθάνθηκα ότι ο δίσκος δεν άρεσε και έπεσα σε κατάθλιψη» δήλωνε το 2011 η Λένα Πλάτωνος για το Μη Μου Τους Κύκλους Τάρατε. Ένα άλμπουμ που δεν ακούστηκε στην εποχή του, αλλά με τα χρόνια αναγνωρίζεται – τουλάχιστον από ανθρώπους που μπόρεσαν να δουν κάτι παραπάνω στην Πλάτωνος από μια πρωτοπόρο συνθέτρια.

Βασιζόμενη και πάλι αποκλειστικά στο συνθεσάιζερ, η τραγουδοποιός δεν κάνει τα θαύματα που έκανε κάποτε με αυτό. Στα χέρια της το όργανο έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Επιπλέον, οι ερμηνείες της προκύπτουν κάπως αδύναμες. (Θα ήταν η τελευταία φορά που τραγουδούσε η ίδια σε δίσκο - όταν ξανακάθισε πίσω από το μικρόφωνο στα «Ημερολόγια», καθώς και για το υπόλοιπο της παρουσίας της σε συναυλίες, περιορίστηκε σε spoken-word ερμηνείες).

Παρ’ όλες τις αδυναμίες όμως, το άλμπουμ περιέχει ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια-σχόλια, που βρίσκουν την Πλάτωνος να τοποθετείται πάνω σε κοινωνικοπολιτικά θέματα: Η λογοκριμένη «Υπεραγορά (Ι)» με τη φωνή της Κατερίνας Κούκα (!), τα «Σκουπίδια πέραν της ατμόσφαιρας» και το τρυφερό «Άπιαστος Λέηζερ», που κοροϊδεύει τον θεσμό του γάμου και τους ακριβοθώρητους, πολυάσχολους ανθρώπους της μοντέρνας εποχής. Η Πλάτωνος έχει απομακρυνθεί από τον ποπ εαυτό της, το πνεύμα της όμως είναι πιο διαυγές από ποτέ, οδηγώντας τη σε μια έμμεση σκιαγράφηση της Ελλάδας των early 90’s (καταναλωτισμός, ναρκισσισμός κ.α.), με φιλοσοφικές τάσεις.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η Λένα Πλάτωνος «έχασε τη μπάλα», βλέποντας τον πιο προσωπικό (όχι με την έννοια του βιωματικού) δίσκο της να περνάει στα αζήτητα. Το Μη Μου Τους Κύκλος Τάρατε είναι η υπόκωφη κραυγή του πολεμιστή που χάνει τη μάχη αλλά κερδίζει τον πόλεμο, ίσως όχι τόσο συναρπαστικό μουσικά όσο τα αριστουργήματά της, αλλά το ίδιο τολμηρό και στοχαστικό.

 1. Η Αρχή 7:02
 2. Παραμύθι 3:24
 3. Σκουπίδια Πέραν Της Ατμόσφαιρας 4:09
 4. Υπεραγορά (Ι) 4:37
 5. Υπεραγορά (ΙΙ) 3:58
 6. Ταχυόνιο 1:01
 7. Μη Μου Τους Κύκλους Τάρατε 2:48
 8. Ο Άπιαστος Λέηζερ 2:37
 9. Ουράνια (Ι) 3:14
 10. Ουράνια (ΙΙ) 3:59
 11. Καθρεφτοποιία 4:11
 12. Γαλάζιος Περίπατος

LOGIN