ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Μη Πετάξεις Τίποτα
Χρονολογία: 1994
Εταιρεία: POLYDOR

Διονύσης Σαββόπουλος
Μη Πετάξεις Τίποτα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Γνωρίζοντας κάποιου είδους άφεση αμαρτιών πέντε χρόνια μετά το Κούρεμα, ο Σαββόπουλος έχει περιγράψει εύστοχα αυτό που του συνέβη το ’94 ως εξής: «Ένιωθα τον κόσμο να μου λέει “μπορεί να μη συμφωνούμε πια και σε όλα, αλλά δεν έχουμε και πολλούς σαν εσένα”». Εκεί ακριβώς πατάει το Μη Πετάξεις Τίποτα, με το οποίο ο ίδιος ισορροπεί ξανά, τόσο καλλιτεχνικά όσο και ως δημόσιο πρόσωπο.

Πρόκειται για τον πιο «οικογενειακό» δίσκο του: Πολιτικές απόψεις, συζυγικές κόντρες, αγάπη για την Ελλάδα, ιστορίες απ’ τα παλιά, συμβουλές στους νέους και ελπίδες για το αύριο. Υπάρχει μια μουσική πολυσυλλεκτικότητα, με βουλγάρικες χορωδίες, έθνικ πινελιές, φιλική συμμετοχή από τη Γλυκερία, μέχρι και λαϊκή καψούρα διπλής ανάγνωσης («Πώς με κατάντησε η αγάπη»). Αριστούργημα, βέβαια, δεν υπάρχει. Ούτε και σαφές μουσικό στίγμα. Επιπλέον, ο Σαββόπουλος ακούγεται να έχει χάσει την επαφή με τους νεώτερους ακροατές. Ακόμα και στον «Μικρό Μονομάχο», ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να μπει στην ψυχολογία τους, είναι ο τρόπος των μεγάλων. (Ένα χρόνο νωρίτερα, ο συντοπίτης του Γιάννης Αγγελάκας πέτυχε πολύ περισσότερα με το «Δε χωράς πουθενά»).

Για τον εαυτό του, βέβαια, ο Σαββόπουλος μιλά πιο εύστοχα από τον καθένα – και στο ομώνυμο τραγούδι κάνει μια συνοπτική περίληψη της μέχρι τώρα πορείας του που συγκινεί. Ο «θάνατος στη μέση της ζωής» στον οποίο αναφέρεται, δεν είναι άλλος από τον θάνατο της δημιουργικότητάς του που παραμονεύει. Με το συγκεκριμένο άλμπουμ, πάντως, όχι μόνο καθυστερεί τον θάνατο αυτό, αλλά πετυχαίνει και κάτι παραπάνω: να γίνει ξανά αγαπητός.

1. Τίτλοι
2. Ειδα Την Σούλα Και Τον Δεσποτίδη
3. Φιλημένη Μέσ' Στους Κινηματογράφους
4. Το Ρεφραίν, Σαγαπώ
5. Μη Πετάξεις Τίποτα
6. Ακτίνες Του Βορρά
7. Ταγκό Βουβό
8. Ο Μικρός Μονομάχος
9. Πρεσθλάβες
10. Πως Με Κατάντησε Η Αγάπη
11. Μέρες Καλύτερες Θα 'ρθουν
12. Τίτλοι

LOGIN