ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Μια Ματιά Σαν Βροχή
Χρονολογία: 1997
Εταιρεία: VIRGIN

Ξύλινα Σπαθιά
Μια Ματιά Σαν Βροχή
Του Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το 1997 βρίσκει τα Ξύλινα Σπαθιά με νέο υλικό και τον αέρα ενός γνωστού πλέον ονόματος. Η επιτυχία του προηγούμενου δίσκου έχει λειάνει αρκετά το έδαφος και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για πειραματισμούς. Τα μέλη του συγκροτήματος αξιοποιούν πλήρως την ευκαιρία που τους δίνεται, καταθέτοντας καινοτομίες ο καθένας από το δικό του μετερίζι και παραδίδοντας έναν δίσκο που δείχνει να έχει διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση σε σχέση με την Ξεσσαλονίκη, τέσσερα χρόνια πριν.

Οι στίχοι του Παυλίδη γίνονται αιχμή του δόρατος: αποκτούν ωριμότητα και χαρακτήρα, η εικονοπλαστικότητά τους οργιάζει («Βροχοποιός», «Στο βράχο», «Μόνο αυτό»), δίνοντας μια εικόνα ακόμα και για τον τίτλο του δίσκου, ενώ και οι εκτελέσεις του στα κιθαριστικά σημεία είναι υποδειγματικές. Τα πλήκτρα και τα samples του Γκουνταρούλη γίνονται σημείο αναφοράς των συνθέσεων, αποτελώντας το χαλί για πειραματικές συνθέσεις («Έχεις ξανάρθει εδώ», «Ένα παράξενο τραγούδι»), αλλά και πιο συμβατικούς δρόμους, με διακριτικότερη («Μόνο αυτό»), ή έντονη παρουσία («Ρομπότ», «Ζεστός αέρας»). Το μπάσο και τα κρουστά επίσης συμβάλλουν καταλυτικά, δεδομένης και της πολύ προσεγμένης ποιότητας παραγωγής και ηχογράφησης του δίσκου. Οι συνθέσεις καταφέρνουν να μεταφέρουν συναισθήματα στον ακροατή μέσα από ξεσπάσματα ή υποβλητικά ορχηστρικά ρυθμικά σημεία («Έχεις ξανάρθει εδώ», «Το καράβι»), υποστηρίζοντας πλήρως τις εικόνες που γεννάει η πένα του Παυλίδη.

Το Μια Ματιά Σαν Βροχή μπορεί να μη διαθέτει το απόλυτο ραδιοφωνικό σουξέ, περιέχει όμως τα κατάλληλα συστατικά στις κατάλληλες αναλογίες, αφήνοντας έναν δίσκο με εξαιρετικές συνθέσεις, τον κορυφαίο από καλλιτεχνικής άποψης και σίγουρα τον πιο φιλόδοξο των Ξύλινων Σπαθιών.

  1. Ρομπότ
  2. Το Καράβι
  3. Ζεστός Αέρας
  4. Έχεις Ξανάρθει Εδώ
  5. Βροχοποιός
  6. Δεν Έχει Τέλος
  7. Ένα Παράξενο Τραγούδι
  8. Στο Βράχο
  9. Μόνο Αυτό
  10. Αλλάζει Πρόσωπα Η Θλίψη

LOGIN