ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Μια Παράσταση
Χρονολογία: 2019
Εταιρεία: LYRA

Ζωντανή Ηχογράφηση Στο Rodeo Club (26/02/1986)

Στίχοι-Ερμηνεία: Ν. Άσιμος.

Νικόλας Άσιμος
Μια Παράσταση
Tου Σταμάτη Στεφανόπουλου

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Η ηχογράφηση μιας παράστασης του Άσιμου το Φλεβάρη του 1986 στο Rodeo club της οδού Χέυδεν αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο, όντας η μοναδική «επίσημη» καταγραφή των ζωντανών εμφανίσεών του. Δεδομένης δε της θεατρικής διάστασης που ο ίδιος απένειμε ακόμη και στις στουντιακές «παράνομες» ηχογραφήσεις του, προετοιμαζόμαστε για έναν ακόμη πιο άμεσο και αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα στις ζωντανές εμφανίσεις του. Και στην ακρόαση του διπλού αυτού CD που κυκλοφόρησε το 2009 από τη Lyra, βρίσκουμε ακριβώς αυτό.

Ο Άσιμος βάζει διακριτικά αλλά δηκτικά το χιούμορ στην παράσταση, υιοθετώντας ύφος γκουρού/δασκάλου -σε κάποιο σημείο μάλιστα συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς, ο οποίος τότε περνούσε μια περίοδο στην Ελλάδα, όπου και απασχόλησε την επικαιρότητα πριν την απέλασή του- και με το ύφος αυτό ανοίγει διάλογο με το κοινό θέτοντας ερωτήματα, μάταια περιμένοντας απάντηση. Στις πρόζες ασχολείται με πολιτικά, κοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα, πάντα με το σατιρικό ύφος που χαρακτηρίζει τις περισσότερες δημιουργίες του.

Οι εκτελέσεις γίνονται κυρίως με συνοδεία κιθάρας, μπουζουκιού και συνθεσάιζερ και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοσχεδιαστικές, ενώ σε ορισμένα σημεία παρατηρούνται συνειδητές μικροαλλαγές στους στίχους. Στις πιο ιδιαίτερες στιγμές βρίσκουμε μια ενδιαφέρουσα εκτέλεση του “Monsieur Cannibale” των Maurice Teze και Gerard Gustin με δικούς του ελληνικούς στίχους, αλλά και το τρυφερό -αντίβαρο της οριακά μισογυνικής πρόζας «Γυναικείος οδηγός συμπεριφοράς»- «Ήρθα στη γειτονιά σου», που δεν βρίσκουμε ηχογραφημένο σε κάποια άλλη κασέτα ή δίσκο του.

Σε γενικές γραμμές, η συγκεκριμένη καταγραφή ενδέχεται να κουράσει τον μη συνηθισμένο στον τρόπο του Άσιμου ακροατή. Προσφέρει όμως τον καλύτερο τρόπο για να μεταφερθούμε σε μια από τις θρυλικές παραστάσεις του στην Αθήνα της δεκαετίας του ‘80.

 1. Το Μπλουζ Σαν Μπουζ (Το Μπλουζ Του Κουδουνιστή)
 2. Είμαστε Τρομοκράτες
 3. Το Πανηγύρι
 4. Σχιζοφρενοβλαβίωση
 5. Ο Εξερευνητής (Monsieur Cannibale)
 6. Άμα Σε Λέγαν Βάσω
 7. Ο Μπουμπούνας
 8. Ουλαλούμ
 9. Ήρθα Στη Γειτονιά Σου
 10. Όλοι Δηλώνετε Ιδιότητα
 11. Ο Ξεφουσκωτής Των Λάστιχων (Πρόζα)
 12. Γιουσουρούμ
 13. Δε Πα Να Μας Χτυπάν
 14. Για Τη Διεθνή (Πρόζα)
 15. Ο Ιδιαίτερος Χαβάς
 16. Γυναικείος Οδηγός Συμπεριφοράς (Πρόζα)
 17. Θα Σου Κλέψω Το Σακάκι
 18. Πάλι Στην Ξεφτίλα
 19. Σαν Τον Δευκαλίωνα
 20. Κλάστε Ελευθέρως (Πρόζα)
 21. Πολεμάτε Κοιμισμένα

LOGIN