ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Μια Θάλασσα
Χρονολογία: 1994
Εταιρεία: AUVIDIS

Στίχοι: Δ. Μαντά

Ερμηνεία: Αγγ. Ιονάτος.

Μίκης Θεοδωράκης
Μια Θάλασσα
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Ένα κλειδί για να κατανοεί κανείς καλύτερα τους δίσκους του Θεοδωράκη από τη δεκαετία του ’70 και μετά, είναι να λαμβάνει υπ’ όψιν και τη δουλειά του ενορχηστρωτή. Πέρα από τις διακυμάνσεις στην ποιότητα των συνθέσεων, ο ίδιος έπεσε αρκετές φορές θύμα κακών ενορχηστρώσεων, ενίοτε και από τον εαυτό του (π.χ. Μνήμη Της Πέτρας)

Το Μια Θάλασσα δεν είναι τέτοια περίπτωση. Την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Christian Boissel, που παίζει επίσης το πιάνο με μόνη συνοδεία ένα τσέλο κι ένα κοντραμπάσο. Ο Θεοδωράκης έγραψε το υλικό πίσω στα 1987, σε στίχους Δήμητρας Μαντά - και παρ’ ότι το λυρικό τραγούδι σε δυτικές φόρμες δεν ήταν ακριβώς κάτι καινούργιο γι’ αυτόν, οι καθαρές ερμηνείες της Αγγελικής Ιονάτος (που στους σημερινούς ακροατές ίσως θυμίσουν Νατάσα Μποφίλιου) και η λιτή προσέγγιση του Boissel αναδεικνύουν την ομορφιά αυτών των σύντομων σε διάρκεια τραγουδιών. Από την άλλη, τα κομμάτια θα μπορούσαν σίγουρα να είναι λιγότερα, όπως και πιο ανεπτυγμένα. Επιπλέον, η ποίηση της Μαντά προκύπτει αφηρημένη και απρόσωπη

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε γαλλική εταιρία το 1994 λαμβάνοντας θερμές κριτικές. Στην Ελλάδα, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα άγνωστο έργο.

1. O Kyklos Tou Nerou
2. Mia Thalassa
3. Vathia Sti Mira Mou
4. Chromata Nychterina
5. Ospou Xanaghenithika
6. Taxidi Sto Apiro
7. Diotima - GhiatiIsse O Anemos
8. Ke S'agapo
9. Icho Thanatou
10. Ap't'anichto Parathiro
11. Osso Diarki I Thalassa
12. Choris Antapokrissi
13. Sta Vimata Tou Iliou
14. To Prossopo Sou
15. Kerinia - Ta Kymata Malia Sou
16. Ekphrassi
17. Tetia Stigmi
18. Fthinoporino Oniro
19. Ela Krypha
20. Hermoupoli

LOGIN