ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

ratenow
Μια Τρύπα Στον Καιρό ...Κύριε Μάνο
Χρονολογία: 2014
Εταιρεία: EMI

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Μια Τρύπα Στον Καιρό ...Κύριε Μάνο
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Σπάνια περίπτωση συνθέτη και τραγουδιστή που δεν έγραψε ποτέ λόγια, ο Μαχαιρίτσας εξαρτιόταν πάντα σε μεγάλο βαθμό από τους στιχουργούς του. Στο Μια Τρύπα Στον Καιρό… Κύριε Μάνο βάζει το όνομα του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου στον τίτλο κι ας έχει πάρει μόνο 5 κομμάτια από αυτόν – ένδειξη του ότι ψάχνει κάπου να ακουμπήσει.

Η αλήθεια είναι πως το πνεύμα του Ελευθερίου πλανιέται σε ολόκληρο το δίσκο, όμως αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε κάτι θετικό. Μπορεί το υλικό που φέρνει ο στιχουργός με το τεράστιο παρελθόν να είναι πράγματι ικανοποιητικό, ωστόσο η πυκνή του γραφή μπλοκάρει τον συνθέτη Μαχαιρίτσα, οδηγώντας τον σε μουσικές που παίζουν ρόλο συνοδευτικό. Το «Με πήρε ο ύπνος στην καρέκλα», με το ενδιαφέρον του drum pattern, είναι το μόνο κομμάτι της συνεργασίας αυτής που λειτουργεί στ’ αλήθεια. Κατά τα άλλα, το συμπαθητικό «Ποιος Γιώργος» δείχνει ότι ο Μαχαιρίτσας κοιτάει με συμπάθεια το κοινό του Μαραβέγια και του Μουζουράκη, οι περισσότερες μπαλάντες έχουν αδύναμες μελωδίες, ενώ σε κομμάτια όπως το «10 γραμμάρια» οι αχρείαστα άγριες φωνές ακούγονται σαν απόπειρες τόνωσης της φλατ μελωδίας.

Η όποια δύναμη αυτού του δίσκου τελικά είναι η ατμόσφαιρά του, που βγαίνει μέσα από το πιάνο και τα έγχορδα αλλά δεν βρίσκει τα κατάλληλα τραγούδια για να σε κερδίσει.

 1. Αντέχω(E Adesso Che Tocca A Me)
 2. Ποιος Γιώργος(Ce Georges) (συμμετέχει η Μ. Φριντζήλα)
 3. Δέκα Γραμμάρια
 4. Μια Τρύπα Στον Καιρό
 5. Δεν Ξέρω Αλήθεια Τι Αισθάνομαι Για Σένα
 6. Μίλα Της Για Μένα (Parle Lui De Moi)
 7. Σιωπή
 8. 9/7/12 - Η Νύχτα Με Τα Θαύματα
 9. Τι Είμαι Λοιπόν
 10. Θεατρικά Προγράμματα (συμμετέχει ο M. Ελευθερίου)
 11. Με Πήρε Ο Ύπνος Στην Καρέκλα
 12. Το Μέλλον Θα 'Ρθει Στη Συγγρού
 13. Γεύμα Με Τον Φρανς Κάφκα

LOGIN