ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

40
ratenow
Μια Χαρά, Μια Καϋμός
Χρονολογία: 1974
Εταιρεία: MINOS

Μουσική: Νίκος Καρβέλας

Στίχοι: Βαρβάρα Τσιμπούλη

Ερμηνεία: Κ. Σμοκοβίτης, Ά. Βίσση, Δ. Κοντολάζος.

Νίκος Καρβέλας
Μια Χαρά, Μια Καϋμός
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Το όνομα Νίκος Καρβέλας εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία το 1970. Φοιτητής Νομικής, σε ηλικία μόλις 21 ετών ο ίδιος συμμετέχει στο ροκ γκρουπ The Flow, συνυπογράφοντας το 7ιντσο “Take a walk/ Commencement”. Τέσσερα χρόνια μετά, συστήνεται εκ νέου ως συνθέτης λαϊκών τραγουδιών πάνω σε στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη, με τον δίσκο Μια Χαρά, Μια Καϋμός.

Τα πρώτα αυτά τραγούδια του Καρβέλα θα μπορούσαν άνετα να έχουν βγει από το συρτάρι του Σταύρου Κουγιουμτζή – αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κομπλιμέντο. Μη έχοντας βρει ακόμα το ύφος του, ο ίδιος βαδίζει σε μια πεπατημένη οδό, ακολουθώντας ενδεχομένως τις οδηγίες της Μinos, η οποία πάντως δεν του εμπιστεύεται μεγάλα ονόματα τραγουδιστών.

Το αποτέλεσμα προκύπτει αδιάφορο, αν και αξιοπρεπές: Το «Στράτα τη στράτα» έχει μια καλή, στρωτή μελωδία, το «Στον ύπνο τον αποψινό» πατάει σε μια ενδιαφέρουσα ενορχήστρωση με δυνατά ντραμς και τσέλο πίσω από το μπουζούκι, ενώ η Άννα Βίσση αποδεικνύεται ικανή ερμηνεύτρια, στα 17 της χρόνια.

Από το ’75 μέχρι και το ’79, ο Καρβέλας θα υπογράψει συνολικά 72 τραγούδια πάνω σε στίχους της Τσιμπούλη, κατακτώντας σταδιακά τόσο ένα προσωπικό ύφος, όσο και μια πρώτη γεύση επιτυχίας με τον Βοσκόπουλο, τον Καλατζή, τον Πάριο και άλλους σπουδαίους ερμηνευτές. Η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, πάντως, δεν προσφέρει εκπλήξεις ή συγκινήσεις, εξ ου και παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη στο ευρύ κοινό.

 1. Στράτα Τη Στράτα
 2. Κρύβαμε Την Αγάπη Μας
 3. Θα Με Θυμηθείς
 4. Να 'σουν Βρε Κόσμε
 5. Στον Ύπνο Τον Αποψινό
 6. Σαν Τα Πεινασμένα Περιστέρια
 7. Πολυξένη
 8. Χάσαμε Παιδιά Τον Τέλη
 9. Ουτ' Ένα Σ' Αγαπώ
 10. Σάββατο Κυριακή
 11. Γιατί Γελάς Και Παίζεις
 12. Τι Να Σου Κάνει Και Η Ζωή

LOGIN