ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

30
ratenow
Μικρές Κυκλάδες
Χρονολογία: 1963
Εταιρεία: HMV

Στίχοι: Οδ. Ελύτης

Eρμηνεία: Ντ. Γιαννακοπούλου, Μ. Θεοδωράκης.

Μια δεύτερη εκτέλεση του έργου Μικρές Κυκλάδες ακολούθησε το 1964, με ερμηνεύτρια τη Σούλα Μπιρμπίλη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε αρχικά μαζί με το έργο Λιποτάκτες. Σε μεταγενέστερες εκδόσεις, ενώθηκε με το Χρυσοπράσινο Φύλλο.

Μίκης Θεοδωράκης
Μικρές Κυκλάδες
Του Βύρωνα Κριτζά

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Οι Μικρές Κυκλάδες δεν είναι ένας αμιγώς λαϊκός δίσκος, τουλάχιστον όχι με τη στενή έννοια του όρου. Τα εφτά ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, γραμμένα ειδικά για να γίνουν τραγούδια, οδηγούν αυτή τη φορά τον Θεοδωράκη σε ένα τραγούδι λυρικό, πιο «ελαφρύ», που μίλησε στο φοιτητικό κοινό των μπουάτ και όχι στο μέσο Έλληνα. Ο ήχος εμπλουτίζεται με χορωδιακά γυναικεία φωνητικά και σε πρώτη μπαίνει θέση μπαίνει ο στίχος, άλλοτε αφηρημένος και άλλοτε συγκεκριμένος, αντλώντας στοιχεία από τους λαϊκούς μύθους. Η ηθοποιός Ντόρα Γιαννακοπούλου μπορεί να μην είναι άριστη τεχνικά στις ερμηνείες της, όμως διαθέτει ένα πάθος και μια εκφραστικότητα που αποζημιώνει. Μεγάλη στιγμή του κύκλου αυτού, αλλά και του Ελύτη ως στιχουργού τραγουδιών, το απαισιόδοξο τραγούδι «Του μικρού βοριά».

Μπορούμε να πούμε ότι στις Μικρές Κυκλάδες φωτίζεται μια άλλη πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, κάπως πιο επιτηδευμένη, αλλά όχι λιγότερο αυθεντική. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών που βάζει σε δεύτερη μοίρα το μπουζούκι και προβάλει τον ποιητικό λόγο, με υψηλή αισθητική και λυρισμό.

 1. Μαρίνα
 2. Η Μάγια
 3. Το τριζόνι
 4. Του μικρού βοριά
 5. Τα ελληνάκια
 6. Τάδατε τα μάθατε
 7. Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα
 8. Θα γίνεις δικιά μου
 9. Δακρυσμένα μάτια
 10. Σκέπασε ατμός τον έρωτά μας
 11. Χάθηκα

LOGIN