ΟΔΗΓΟΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

20
ratenow
Μικρή Βαλίτσα
Χρονολογία: 2014
Εταιρεία: COBALT MUSIC

Μουσική – στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης / (8) στίχοι: Νίκος Γκάτσος, (9) στίχοι: Άντης Ιωαννίδης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης
Μικρή Βαλίτσα
Του Μιχάλη Τσαντίλα

Βαθμολογία SG
Βαθμολογία Χρηστών
Η Βαθμολογία σου

Μεσούσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται, όπως πολλοί άλλοι, μπροστά στο ενδεχόμενο της μετανάστευσης. «Τι θα έβαζα σε μια μικρή αποσκευή; [...] Ποια είναι τα απολύτως απαραίτητα, αυτά που, για να χωρέσουν, πρέπει να αφαιρεθεί κάτι άλλο;» Τα ερωτήματα αυτά τον οδηγούν στη Μικρή Βαλίτσα, έναν θεματικό δίσκο αφιερωμένο «σε όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και σε όσους εγκαταλείπονται από αυτόν», όπως αναφέρει σε σημείωμά του στο ένθετο.

Είναι η αφαίρεση και η συμπύκνωση, λοιπόν, που οδηγούν τα βήματά του τραγουδοποιού, με αποτέλεσμα ετούτη η δουλειά να βρίσκεται στον αντίποδα της εκρηκτικής Νεροποντής. Εδώ χωράνε μόνο η κοφτερή και (αυτο)σαρκαστική ματιά στο παρόν («Πολιτική Τοποθέτηση»), η κλασική στόφα του λαϊκού τραγουδιού («Πού Πεθαίνουν Τόσα Πουλιά», «Μια Χούφτα Γη»), ο χατζιδακικός λυρισμός («Ο Χορτάτος»), αλλά και η σκωπτική πλευρά του συνθέτη («Χατζιδακιάς»). Ειδικά σε τραγούδια όπως το (γραμένο για τον δολοφονημένο από τη Χρυσή Αυγή Παύλο Φύσσα) «Πάντα Θα Ξημερώνει» και το «Τιμονιέρης» (όπου ντουετάρει με τον Σωκράτη Μάλαμα), ο Ιωαννίδης αγγίζει ύψη που ο ακροατής των πρώτων δίσκων του δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ή να προβλέψει.

Η Μικρή Βαλίτσα είναι ο πιο ταπεινά τιτλοφορημένος, αλλά συνάμα ο πιο ώριμος και πυκνός δίσκος του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Απαλλαγμένος από οποιαδήποτε έγνοια για ευρεία αποδοχή, ο τραγουδοποιός καταφεύγει στις πυρηνικές του μουσικές αγάπες και στη γλώσσα της (δικής του) αλήθειας, για να φτιάξει έναν καθαρά πολιτικό δίσκο, συνειδητοποίησης και πένθους. Ο ονειροπόλος της νιότης έχει πια συγκρουστεί οριστικά και αμετάκλητα με την πραγματικότητα.

 1. Πάντα Θα Ξημερώνει
 2. Ο Χορτάτος
 3. Πολιτική τοποθέτηση
 4. Πού Πεθαίνουν Τόσα Πουλιά (feat. Ναταλία Λαμπαδάκη)
 5. Μια Χούφτα Γη
 6. Η Ωραία Του Χωριού
 7. Χωρισμός
 8. Χατζιδακιάς (feat. Μαρία Φαραντούρη)
 9. Η Μάνα Μου Το Πάσχα
 10. Τι Περιμένεις Πια
 11. Μικρή Βαλίτσα
 12. Ο Τιμονιέρης (feat. Σωκράτης Μάλαμας)
 13. Η Μέρα Που Θα ‘Ρθει

LOGIN